Sibirya'nın En Büyük AVM'sini Rönesans Açtı



Rönesans Holding'in iştiraki olan Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ile ABD'li ortağı AGP şirketi tarafından inşa edilen, Rusya'nın üçüncü büyük şehri, Sibirya'nın da gözde yerleşim alanı Novosibirsk kentinde yaklaşık 150 bin metrekarelik alana sahip, 'Aura' isimli Alışveriş Merkezinin (AVM) resmi açılışı yapıldı.

Önceki gün gerçekleşen açılış törenine, Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Novosibirsk Belediye Başkanı Vladimir Filipovich Gorodetskiy, AGP yetkilileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 150 bin metrekare inşaat alanına, 61 bin metrekare de kiralanabilir alana sahip AVM'de 211 mağazanın bulunduğunu ve yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Merkezin inşaatının 2008 yılında başladığını, fakat küresel ekonomik kriz nedeniyle bir süre duraklama yaşandığını anlatan Ilıcak, yaklaşık 150 milyon dolara mal olan AVM'nin Sibirya'nın en büyük alışveriş merkezi durumunda olduğunu söyledi.

Zor bir coğrafyada herhangi bir maliyet artışıyla karşılaşmadan yatırımı başarıyla tamamladıklarını ifade eden Ilıcak, ''Sibirya'nın en büyük AVM'sini başarıyla tamamlamaktan mutluyuz. Bu yatırım için Avrupa Kalkınma Bankasından (EBRD) 60 milyon avro kredi almıştık. Onlar da bu projeden son derece memnun kaldılar'' diye konuştu.

''Yüzde 96 kiralama oranı çok iyi bir oran''

Aura AVM'nin yüzde 96 kiralama oranıyla açıldığına işaret eden Erman Ilıcak, ''Türkiye'de bir AVM ortalama yüzde 70-80 doluluk oranıyla açılır. Bu rakam düşünüldüğünde yüzde 96 çok iyi bir oran'' diye konuştu.

Genç nüfusu ve artan gelir düzeyi ile AVM konusunda Rusya'nın iyi bir pazar olduğunu ifade eden Ilıcak, ''Ülkede bu sektörde dominant hale gelmiş bir oyuncu yok. Biz boşluğu doldurmak istiyoruz'' dedi.

Halen St. Petersburg'da ofis ve iş merkezlerinden oluşan 9 adet projenin bulunduğunu, bunlardan 5'inin açıldığını, 4'ünün ise inşaat aşamasında olduğunu belirten Ilıcak, ayrıca Soçi ve Tyumen şehirlerinde konut, Surgut şehrinde de AVM projesinin bulunduğunu kaydetti.

Ilıcak, önümüzdeki 3-5 yıl içinde Türkiye'de ve Rusya'da en büyük ticari gayrimenkul geliştiricilerden biri olmayı hedeflediklerini de vurguladı.

Hafta içi 25 bin, hafta sona 50 bin ziyaretçi bekleniyor

Verilen bilgiye göre ilk aşamada AVM'nin günlük 25 bin kişi, hafta sonları da günlük 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

O'Key Hipermarket, MediaMarkt, Etam, Detskiy Mir, Mothercare, Bershka, Massimo Dutti, New Yorker, Koton, LCW, Zara gibi çok sayıda markanın yer aldığı AVM'de ayrıca 2 bin 500 metrekarelik bir eğlence alanı, çocuk parkı, sinemalar ve bowling salonları yer alıyor.

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Holding iştiraklerinden Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş'nin yüzde 25'inin halka arzı için Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuru yaptıklarını açıkladı. Ilıcak, yıl sonu bilançolarıyla halka açılmayı düşündüklerini ve 1.5 milyar dolar büyüklüğünde gayrimenkul portföylerinin bulunduğunu söyledi.

Halka arzın gerçekleşmesi durumunda, buradan gelecek gelirin sermaye olarak şirket içine aktarılacağını ve gelirin bundan sonraki yatırımlarda kullanılacağını kaydeden Ilıcak, ''Geliri yeni yatırımlar yapmak için kullanacağız, dolayısıyla şirketi daha hızlı bir şekilde büyütebileceğiz'' diye konuştu.



Rönesans Gayrimenkul Yatırımda yaklaşık 30 proje bulunduğunu, AVM, otel ve ofis binalarından oluşan 13 tanesinin kira geliri getiren, bitmiş gayrimenkul olduğunu, kalanların da devam eden projeler olduğunu anlatan Ilıcak, ''Ankara, İstanbul ve Adana'daki Optimum AVM'leri, Gaziantep Sanko Park'ın yüzde 33 hissesi, Gaziantep'te ayrıca küçük bir alışveriş merkezi, İstanbul'daki Kozzy AVM ve Novosibirsk'teki Aura da halka arzın içinde olacak'' dedi.

Yüzde 75 hissenin yine Holding şirketinde kalacağını kaydeden Erman Ilıcak, bu süreçte Türkiye ve Rusya'daki gibi AVM yatırımları yapılmaya devam edileceğini vurguladı.

Libya ve Suriye'deki faaliyetler

Libya'da 5 hava alanı, büyük bir üniversite, 50 bin kişilik bir stadyum, büyük bir AVM ve ofis merkezi binalarının da içinde bulunduğu yaklaşık 2 milyar dolarlık işleri bulunduğunu, fakat şu anda hepsinin durdurulduğunu ifade eden Erman Ilıcak, Türkiye müteahhitlerinin ise toplam 15 milyar dolarlık işi bulunduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Libya'daki faaliyetleri tamamen durdurduklarını ve 1250'si Türk, 750'si de Vietnamlı olmak üzere 2 bin elemanın evlerine döndüğünü anlatan Ilıcak, şöyle dedi:

''Tüm elemanlarımızı sağ salim evlerine ulaştırdık. Fakat şu anda hepsi işsiz kaldı. Bu işçilerimiz bizden tekrar iş bekliyor. Sadece 130 mühendisimiz boşa çıktı. Onlara yeni iş imkanları oluşturmak için yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Onları hemen yeni yerlere kaydıracağız. Toplam olarak baktığımızda bizim hesaplarımıza göre Libya pazarının kapanması nedeniyle Türkiye'de yaklaşık 90 bin kişi işsiz kaldı. Libya'da yaklaşık 24 bin Türk çalışıyordu, bir de Türkiye'de Libya için üretim yapan, oradan gelen hammaddeyi işleyen 65 bin kişi daha vardı. Bunlar da maalesef işsiz kaldı. Yani şu anda küçük bir Anadolu şehri işsiz kaldı diyebiliriz. O yüzden bu savaş Libya'dan sonra en çok Türkiye'yi etkiledi.''

Libya'da durumun ne olacağını bilmediklerini ve şu anda sadece beklemekte olduklarını kaydeden Ilıcak, ''Libya'da 6 yıldızlı, şehrin merkezinde lüks bir otel yapıyorduk. Böyle bir otele en azından önümüzdeki 10 sene kimsenin ihtiyacı olmaz. Trablus'ta yine büyük bir ofis binası yapıyorduk, artık öyle bir ofis binasına da ihtiyaç yok. Çünkü yabancı bir yatırımcı uzun bir süre oraya gelmez'' dedi.

Ilıcak, Türklerin bundan sonra Libya pazarına girmelerinin zor olduğunu, bundan sonra bölgede Batılı firmaların çalışacağını düşündüğünü de söyledi.

Libya'da müteahhit olduklarını ve devletten aldıkları ihaleleri yaptıklarını anlatan Erman Ilıcak, ''Devlet bize para veriyordu, biz de işi yapıyorduk. Dolayısıyla Libya'daki durumdan biz müteahhit olarak etkilendik, fakat 2 milyar dolar bizim zararımız falan değil. Orada sadece kardan bir kaybımız oldu'' diye konuştu.

Suriye'de Halep'te ve Şam'da işleri bulunduğunu ve şu anda yavaş yavaş çalıştıklarını belirten Ilıcak, ülkedeki risk olayının çok arttığını, bu nedenle oradaki yatırımları şu anda kimsenin finanse etmek istemeyeceğini söyledi.



Yeni pazarlara girilecek

Halen Türkiye'nin yanı sıra Katar'da, Suudi Arabistan'da, Avusturya'da, Rusya'da, Türkmenistan'da, Ukrayna'da faaliyet gösterdiklerini, Libya pazarının kapanması üzerine Kazakistan, Azerbaycan ve Hindistan pazarlarına girmeye karar verdiklerini kaydeden Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Hindistan'da Hintli bir ortak bularak büyümeyi düşündüklerini bildirdi.

 Anadolu şehirlerinde AVM yatırımı yapacaklar

Türkiye'de Ankara ve İstanbul'un AVM anlamında neredeyse doyum noktasına ulaştığını ifade eden Ilıcak, şu andaki hedeflerinin nüfusu 1 milyon ve üzerinde olan orta ölçekli Anadolu şehirleri olduğunu söyledi.

Ilıcak, ''Örneğin Ankara'da 29 tane AVM varken, Kahramanmaraş'ta hiç yok. Samsun'da aynı şekilde. Önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş'a, Şanlıurfa'ya yatırım yapmak istiyoruz. Adana'ya bir yatırım yaptık, bir tane daha düşünebiliriz. Ayrıca Antalya, Bursa gibi şehirlere de ağırlık vereceğiz'' dedi.

AVM'lerin şehirlerin sosyal yaşantısına çok etki ettiğini ifade eden Ilıcak, bir AVM ile şehre en az 200 milyon liralık yatırım ve 2 bin kişilik istihdam götürüldüğünü kaydetti.

Parasal büyüklüğün dışında çok iyi, genç, işini bilen, vizyonu olan kişileri bir araya getirdiklerini dile getiren Ilıcak, ''Onlar kafalarındaki projelere bir, iki kere uygulayarak doğru olduklarını gördüler, çok ciddi tecrübe kazandılar. Şimdi çok daha hızlı ve emin adımlarla ilerleyeceğiz'' diye konuştu.

Türkiye'de devlet ihaleleri ve özelleştirmeleri düşünmüyor

Gayrimenkulde sektörün lideri olduklarını, inşaatta Türkiye üçüncüsü bulunduklarını kaydeden Ilıcak, enerjide böyle bir büyüklüğü yakalama şanslarının bulunmadığını, çünkü söz konusu sektörde zamanında gerekli hamleleri yapmadıklarını kaydetti.

Enerjide özelleştirme ihalelerine katılmayı da düşünmediklerini ifade eden Ilıcak, halen toplam 200 Megavat (MW) gücünde HES projelerinin devam ettiğini, önümüzdeki dönemde 800 MW gücünde İç Anadolu'da bir doğalgaz çevrim santrali konusunda yatırımları olacağını bildirdi.

Ilıcak, ''Enerjiye biraz geç girdik ama onda da belli bir hızda ilerlemeyi düşünüyoruz. Geç girdiğimiz için pişman değiliz, biz gayrimenkulü seçtik ve şirketimizi belli bir yere getirdik. Halka arzından ardından farklı alanlara yatırım yapabileceğiz, bunlardan biri de enerji olacak'' dedi.

1 milyar avro ciro hedefi

Holdingin 2011 yılındaki hedefinin 1 milyar avro ciroya ulaşmak olduğunu belirten Ilıcak, Türkiye devletinden bugüne kadar hiç ihale almadığını, devletten bugüne kadar sadece üniversitede iken okul harcı için burs aldığını, başka da bir şey almadığını söyledi.

Ilıcak, ''Bugüne kadar kendi imkanlarımızla yurt dışında kazandığımız paralarla Türkiye'de yatırım yaparak devam ettik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz inşallah. Devletle bir şeyimiz olmayacak, özelleştirmeler de dahil olmak üzere'' dedi.

Enerjide üretim özelleştirmeleri de dahil olmak üzere hiçbir ihaleye girmeyeceklerini vurgulayan Ilıcak, ''Bizim de Türkan Şoray kuralları gibi prensiplerimiz var. Onlara uyuyoruz. Bugüne kadar kamudan hiçbir iş almadık, bundan sonra da almayacağız'' diye konuştu.

Bazı banka ve kurulların İstanbul'a taşınmasının özellikle Anadolu yakasındaki ofis ihtiyacını çok artıracağını kaydeden Ilıcak, İstanbul'da özellikle birinci sınıf ofis binası açığı bulunduğunu, önümüzdeki dönem bu konudaki yatırımlara ağırlık vereceklerini bildirdi.