Sibirya'yı Isıtan BTM, Irak'ı Soğutmaya Talip



Kazakistan'daki fabrikasından Sibirya dahil Rusya ve Uzakasya'ya ihracat yapan BTM yalıtım firmasının yeni hedefi Ortadoğu. BTM, bu amaçla Bağdat ya da Erbil'de üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor.
 
Isı ve su yalıtımı konusunda Türkiye'nin önde gelen markalarından İzmir merkezli BTM, Kazakistan'da kurduğu fabrikadan dünyanın en soğuk bölgesi Sibirya'ya 4 milyon dolarlık ihracat yaptı. Krizin vurduğu 2009 yılında inşaat sektörü yüzde 20 daralırken yalıtım sektörünün yüzde 7 büyüdüğüne işaret eden BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, "Türkiye'de ve dünyada yalıtımın önemi giderek artıyor. Önümüzdeki dönemde Ortadoğu pazarına açılmak için Bağdat ya da Erbil'de üretim tesisi kuracağız" diye konuştu.
 
Kazakistan'a ikinci fabrikayı kuracak

Türkiye İş Bankası iştiraki olarak 1973 yılında kurulan BTM yalıtım firmasının bayiliğini yapan Levent İzolasyon firmasının sahibi Levent Ürkmez, 1986'da firmanın Türkiye satışlarının yüzde 75'ini tek başına gerçekleştirince BTM'nin tamamını satın almak için harekete geçti. Yalıtımı bir baba mesleği olarak öğrenen Ürkmez, ortağı Mustafa Oran ile birlikte BTM'yi 400 bin TL bedelle satın aldı. İzmir Kemalpaşalı Levent Ürkmez, ilk iş olarak şirketin Çayırova'daki üretim tesisini kapatıp, Kemalpaşa'da sıfırdan bir tesis kurmak için kolları sıvadı ve 6 ay içinde üretime start verdi.

Türkiye'deki ilk polimer bazlı yalıtım malzemelerini 1988'de üreten BTM, bugün 50 bin metrekarelik kapalı alanda 8 milyon dolarlık ihracat yapan ve 50 milyon dolar ciroya sahip bir şirket. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Levent Ürkmez, Türkiye yalıtım sektöründe faaliyet gösteren en büyük yerli sermayeli firma olduklarını belirterek "İlk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39'luk bir büyüme yakaladık. 2010'u 62 milyon dolarlık ciro ile kapatmayı planlıyoruz. 38 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat hedefimiz ise 12 milyon dolar. Ciroda 2015 hedefimiz ise 150 milyon dolar" dedi. Kazakistan'da 2001 yılında ilk Türk fabrikasını kurduklarını ve burada ürettikleri ısı yalıtım malzemelerini Rusya ve Uzakasya'nın dört bir köşesine ihraç ettiklerini anlatan Ürkmez, bir-iki yıl içinde Kazakistan'da yaklaşık 15 milyon dolar yatırımla ikinci bir tesis kuracaklarını kaydetti. Yalıtım malzemelerinin lojistik anlamda ciddi maliyetler yarattığına dikkat çeken Ürkmez, "Bu nedenle dünyaya açılmak için gittiğimiz bölgelerde kilit üretim tesisleri kurmayı amaçlıyoruz. Kazakistan ile Asya pazarına ulaşıyoruz. Irak'ta Bağdat ya da Erbil'de kurmayı planladığımız tesis ile de Ortadoğu pazarına ulaşacağız" dedi.
 
Her yıl 8 milyar dolar verip göğü ısıtıyoruz

Türkiye'de ısı yalıtımı denince yalnızca soğuğa karşı korumanın akla geldiğini ifade eden Ürkmez, yalıtımın yalnızca soğuğa değil, sıcağa karşı da koruma sağladığını söyledi. Ürkmez, ısı yalıtımı ile konutlarda yüzde 502 oranında enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğunu kaydetti. Geçen dönemde Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği'nde (İZODER) yönetim kurulu başkanlığı da yapan Ürkmez, Türkiye'nin enerji ithalatının kriz öncesinde yaklaşık 50 milyar dolar olduğunu ve bunun üçte birinin konutlardaki enerji ihtiyacını gidermek için alındığını söyledi. Türkiye'de 18 milyon konut bulunduğunu dile getiren Ürkmez, "Bu konutların yüzde 92'sinde yalıtım yok. Oysa yalıtım yüzde 50 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yani bu durumda her yıl 7.5-8 milyar dolar verip göğü ısıtmaya çalışıyoruz. Yalıtım sistemi devlet politikası haline gelse, cari açık sıkıntısı kalmaz" dedi.

Ürkmez, üretimde Ar-Ge'ye büyük önem verdiklerini belirterek "Kurduğumuz 300 metrekarelik Ar-Ge laboratuvarında 20 kişilik mühendis ekibi çalışıyor. Devlete akredite olan ve taşeron olarak hizmet veren laboratuvarda TÜBİTAK'ta bile olmayan analiz makineleri bulunuyor. Denetlemeye gelince şaşırıp kalıyorlar" diye konuştu.
 
Kız Kulesi'nin Su Yalıtımını Yaptık

Türkiye yalıtım pazarının 4 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını anlatan Levent Ürkmez, özellikle deprem riski yüksek olan bölgelerde su yalıtımı konusunda ciddi bir bilinçlenme olduğunu söyledi. Marmara depremi sonrasında bölgede su yalıtımı yaptırmak isteyenlerin oranında yüzde 100'lük bir artış yaşandığına işaret eden Ürkmez, "Binaların temelinde zamanla oluşabilecek nem ve çürümenin önüne geçmek için su yalıtımından başka çare yok" dedi. Bugüne kadar ülke genelinde pek çok konut ve devlet dairesinin ısı ve su yalıtımını gerçekleştirdiklerini belirten Ürkmez, "En övündüğümüz işlerden biri de 15 yıl önce su yalıtımını yaptığımız Kız Kulesi'dir. Bugüne kadar tek bir arıza, sıkıntı olmadı" diye konuştu.