Side Antik Çağa Dönüyor



Antik çağların korsan yatağı Side, 30 milyon dolarlık bir projeyle 'eski şaşaalı günlerine dönecek'. Athena ve Apollon tapınakları yeniden ayağa kaldırılacak. Kentte 'temsili' gladyatör dövüşleri yapılacak.

Side Belediyesi, Lydia, Pers ve Roma dönemlerinde ticaret merkezi olarak ün salan Side için akademisyenlerle bir proje hazırladı. Arkeolog Orhan Atvur ve Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı ve Akdeniz Dil ve Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sencer Şahin'in danışmanlığını yaptığı projede hedefler şunlar:

Limanda mevcut olan deniz feneri kaldırılacak. Limanın ağzına 12-13 metrelik Apollon ve Athena heykelleri yerleştirilecek. Heykeller ellerinde taşıdıkları meşalelerle deniz feneri işlevi görecek. Apollon ve Athena tapınakları restore edilecek. Liman Caddesi'ndeki Atatürk büstü kaldırılacak ve törenlerin yapılacağı yeni bir Atatürk Meydanı oluşturulacak.

Caddeye inşa edilecek havuza Side Müzesi'ndeki tavan süsleri uyarlanacak. Antik kent, sütun başları şeklinde düzenlenecek sokak lambalarıyla ve 'eksedra' denilen eski oturma gruplarıyla donatılacak. Örenyerine hamam sahneleri, zeytinyağı işlikleri ve korsanları konu alan dev tablolar yerleştirilecek. Ressam Esma Civcir tarafından yapılacak tablolar, örenyerine gelmeden önce iki yıl boyunca Fransa ve Almanya'da sergilenecek.

Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak, "30 milyon dolarlık proje sponsorlar aracılığıyla tamamlanacak. Tapınakların olduğu bölgeyi denize doğru 60 metre doldurduk. Konserlerin verilebileceği 10 bin kişilik kültürel alan yaratacağız. Antik kentin dokusuna uygun projeyle ziyaretçiler 2 bin yıl önceki yaşamları hayal edebilecek" dedi.