Siemens Ev Aletleri Herkesi Eğirdir Gölü'ne Hayat Vermeye Çağırıyor



Siemens, iki yıl önce Eğirdir’de WWF Türkiye ile başlattığı 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesini kitleselleştirmek yönünde önemli bir adım atıyor. www.sensizrekorolmaz.com adresli web sitesinde başlatılan Guinness rekor girişimi, tüm doğaseverleri projenin bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor.

www.sensizrekorolmaz.com projesinin katılımcılara en büyük sürprizi, Eğirdir Gölü havzasında kendileri adına bir elma bahçesi oluşturulacak olması. Proje sayesinde yaşam bulan elma bahçelerindeki ağaçlara, rekor girişimine katılan ve en çok arkadaşını rekor girişimine davet eden 5.000 destekçinin isimleri verilecek. Böylelikle doğaseverlerin Eğirdir Gölü'nün kıyısındaki Gelendost'ta bulunan elma bahçesinde yaşayan bir elma ağacı olacak.

Siteyi ziyaret edip fotoğrafını yükleyerek projede yer alacak herkes, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölü ve içme suyu rezervi Eğirdir Gölü’ndeki hızlı kirlenmeye iş işten geçmeden dur demek için gerçekleştirilen 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesine destek vermiş olacak. Yapılacak her katkı, Siemens’in Eğirdir Gölü’nün geleceği için yürüttüğü çalışmalar açısından büyük önem taşıyor.

'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesi hakkında

Eğirdir Gölü, kirlilik ve su seviyesindeki düşüş nedeniyle sahip olduğu doğal zenginliği her geçen gün kaybediyor. Tarımsal, endüstriyel ve evsel atıklar gölün su kalitesinde düşüşe ve ciddi boyutlarda kirliliğe neden oluyor. Tarımsal üretimde kullanılan aşırı gübre nedeniyle gölde fosfor ve amonyak düzeylerinde artış görülüyor, bazı kısımlarda su kalitesi ikinci sınıf su kalitesine düşüyor. Bu olumsuz gelişmeler bölgenin başlıca geçim kaynakları olan tarım, balıkçılık ve turizmi de tehdit ediyor. Göl çevresindeki bazı fabrikaların atıklarını göle bırakması nedeniyle ortaya çıkan kirlilik, suda toplu balık ölümlerine sebep oluyor. Aşırı avlanma, göldeki balık çeşitliliğinde azalmaya ve ekonomik değeri olan su ürünlerinin hızlı tükenişine de neden oluyor.

Türkiye, Dünyanın 4. büyük elma üreticisi. Bilinçsiz kullanım ve tarımsal sulama nedeniyle gölün su seviyesi son 30 yıl içerisinde 2,5 metre düşüş gösterdi. Bu düşüş, Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 20'sini sağlayan Eğirdir Havzası'nı olumsuz etkiliyor.

Siemens ve WWF'nin Eğirdir Gölü'nün iş işten geçmeden korunması için başlattığı 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesi, bilinenin aksine su zengini olmayan, su kaynaklarını kaybeden ve iklim değişikliğinin etkilerini yoğun şekilde yaşayacak Türkiye’de sulak alanların korunması için atılmış çok önemli bir adım oluşturuyor.

Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi kirlilik tespiti, balıkçılık araştırması, yöre halkının çevre bilinci kazanması için eğitimler, eko-turizmi destekleyici çalışmalar gibi çok ayaklı olarak sürdürülüyor. Projede ilk olarak bölgedeki 12 balıkçılık kooperatifine üye yaklaşık 180 balıkçıya yönelik Sürdürülebilir Balıkçılık Eğitimleri düzenlendi.

Eğirdir Gölü Havzası’ndaki tarım sektörü temsilcileri ile birlikte Kuşadası’ndaki organik tarım alanlarına bir bilgilendirme gezisi düzenlendi.Yine tarımsal kirliliğin azaltılmasına yönelik pilot damlama sulama projeleri gerçekleştirildi. 2010 Şubat ayında da Isparta’da 'Küresel İklim Değişikliği Paneli' gerçekleştirildi. Proje kapsamında en son Eğirdir Gölü’nde yaşanan kirlenmeye dair somut verilerin yer aldığı 'Eğirdir Gölü Kirlilik Raporu' yayımlandı. Proje önümüzdeki dönemde verilecek göl çevresinde turizmin geliştirilmesine yönelik eğitimler,oluşturulacak yürüyüş parkuru,kuş gözlem kuleleri ve tarımsal kirliliğin azaltılmasına yönelik katı atık ünitelerinin yerleştirilmesi gibi çalışmalarla hız kesmeden devam edecek.

Bir tıkla Eğirdir değişir, hayat değişir

Doğaseverlerin desteğini almalarının, 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesinin çehresini değiştireceğine, ihtiyaç duydukları güç ve enerjiyi sağlayacağına dikkat çeken Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya şunları söyledi:

“İki yıl önce başlattığımız çalışmalarda önemli bir aşamaya geldiğimiz Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesinde, doğaseverlerin bu projenin daha geniş kitlelere duyurulmasında önemli rol oynayacaklarına inanıyoruz. Bu sayede proje ile ilgili toplumda farkındalık ve daha fazla bilinçlenme sağlayabileceğiz. Bu nedenle tüm doğaseverleri www.sensizrekorolmaz.com web sitesine gelerek, hayatın sürekliliği için düzenlediğimiz ve Guinness Dünya Rekoru olarak tescillenecek girişiminin bir parçası olmalarını bekliyoruz. 'Gelin, resminizi sitemize bırakın ve büyük fotoğrafta adınızla yer alın, internetin en çok kişinin etiketlendiği fotoğrafını birlikte yaratalım’ diyoruz. Bu rekoru Eğirdir Gölü için, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su rezervini korumak için, tarımsal kirliliği azaltmak için, gölün ev sahipliği yaptığı türleri yaşatmak için ve bölgedeki elma bahçeleri için kıralım. Siz de 'sensiz olmaz' dediğiniz arkadaşlarınızı, sevdiklerinizi sitemize yönlendirin. Hep birlikte çoğalalım, Eğirdir Gölü projesini el birliği ile büyütelim. Bu göl, bu su, bu hayat bizim olsun.”