Siemens, İstanbul’da Elektrikli Taksi için Hazırlığa Başladı



Alman enerji ve endüstri grubu Siemens’in Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Geliş, 2011 yılında en önemli konunun “verimlilik” olacağını belirtirken İstanbul’daki taksileri belirli bir zaman içerisinde elektrikli araçlara dönüştürmek için altyapı hazırlığı içinde olduklarını ve Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini söyledi. Siemens Türkiye’nin 2010 faaliyetleri ve 2011 hedefleriyle ilgili toplantıda bir grup gazeteciyle bir araya gelen Geliş, Siemens bünyesinde “E-mobility” adını verdikleri proje kapsamında elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştıracak uygulamalar geliştirdiklerini belirtti. Geliş, “Tabii bunun için ciddi teşvik gerekiyor. Biz altyapısını hazırlıyoruz. Elektrikli araçlar için şarj ünitesi kurulması konusunda birkaç akaryakıt dağıtım şirketliyle görüşüyoruz. Bu uygulama ilk önce İstanbul‘da başlar, daha sonra İzmir ve Ankara gibi şehirlerde de olabilir” dedi.

En kârlı yıllardan biriydi

2010’da enerji sektörünün liderliğinde en kârlı yıllardan birini yaşadıklarını vurgulayan Geliş, yüzde 19’luk artışla, 1.1 milyar euro’luk iş girişi sağladıkları bilgisini verdi. Siemens’in ışık ve aydınlatma çözümleri üreten firması Osram ve Finansal Hizmetler birimi de eklendiğinde bu rakam 2.6 milyar euro’yu buluyor. Geliş, 2011’de de benzer bir büyüme performansı hedeflediklerini ekledi.

Boğaz’da 5.000 MW kapasite var

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesinin olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çeken Hüseyin Geliş, dünyanın en büyük deniz altı nehirlerinden bazılarının burada bulunduğunu bu nedenle dalga enerjisinden de faydalanmamın mümkün olduğunu, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz tarafındaki nehirde 5.000 megawatt (MW) kapasite bulunduğunu belirtti.

Beyazıt Kulesi ışıklandı

Sosyal sorumluluk kapsamında İstanbul’un tarihi yapılarından Beyazıt Yangın Kulesi’ni İstanbul Üniversitesi işbirliği ile aydınlattıklarını ifade eden Geliş, tarihi dokuya zarar vermemek için, özel LED teknolojisi kullandıklarını da söyledi.