Siemens Soruyor: 'Geleceği Değiştirebilir misiniz?'



Siemens, sürdürülebilir bir geleceğe ışık tutmak amacıyla iş dünyası başta olmak üzere, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yetkili kurumların temsilcilerini  biraraya getirdi. 500’ün üzerinde katılımcının yer aldığı ve farklı sektörlerde sürdürülebilir büyümenin tartışıldığı 'Siemens Answers: Sustainable Future' konferansı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta, 2023 yılı için 'İstanbul 2023' senaryosu çizilirken, 5 ayrı salonda, enerji, endüstri, sağlık ve IT sektörlerini kapsayacak şekilde 15 ayrı konuda panel ve sunumlar gerçekleştirildi. Tartışılan konular arasında; verimli enerji üretimi ve tüketimi, etkin sağlık hizmetleri, atık su dönüşümü, çevre dostu akıllı trafik sistemleri, şehir güvenlik sistemleri gibi konular yer aldı. 'Carbon free' bir etkinlik olarak düzenlenen buluşma boyunca atmosfere salınacak olan karbon emisyonu, Gönüllü Karbon Kredileri satın alınmak suretiyle dengelendi. 

Siemens AG Dünya Başkanı ve CEO’su Peter Löscher ile Siemens A.Ş. CEO’su Hüseyin Gelis’in ev sahipliği yaptığı konferansta, dünyanın en etkili 20 düşünüründen birisi olarak kabul edilen ünlü fütürist Patrick Dixon 'Sustainagility' başlıklı bir konuşma yaparken, DESERTEC Girişimi CEO’su Paul Von Son başta olmak üzere Siemens AG’den gelen üst düzey yöneticiler sunumlar yaparak konferansta farklı konuların tartışılmasını sağladı.

Siemens AŞ CEO’su Hüseyin Gelis yaptığı açılış konuşmasında, günümüzde sürdürülebilirlik kavramının herkes tarafından önemsenmesinin altında, gelecek kuşaklara yönelik sorumluluklarımız olduğunu ve artık 'sorumlu büyümenin' tek geçerli anahtar olduğunu ifade etti. Gelis, sürdürülebilir gelecek için öncelikle düşünce şeklinin ve buna bağlı olarak davranışlardaki değişimin ilk koşul olduğunu, ardından yenilkçi çözümler ile daha yaşanabilir bir dünya yaratılabileceğini ifade etti.

Siemens AG Dünya Başkanı ve CEO’su Peter Löscher ise konuşmasında, uzun dönemde ülkelerin ve dünyanın geleceğini etkileyecek 3 megatrend olduğunu, bunların yaratacağı gelişmelere yönelik olarak uzun dönemli değer yaratmanın şart olduğunu, bunun ise cevabının sürdürülebilirlikte yattığını ifade etti. Siemens için sürdürülebilirliğin ekonomi, ekoloji ve toplumsal sorumluluk boyutları ile bir bütün olarak anlam ifade ettiğini söyleyen Löscher, “Bugün sadece yenilikçi ürün ve hizmetler üretmenin değil aynı zamanda çevreye duyarlı ürünler geliştirmenin ve sunmanın zamanıdır. Hatta bunların yanına Siemens olarak bir de şunu eklemekteyiz: Biz sadece daha yeşil ve çevreci ürünler sunmuyor aynı zamanda şirketimiz bünyesinde bu uygulamaları bizzat gerçekleştiriyoruz. Buna dünya çapında bir örnek, şimdiye kadar enerjide %25, su konusunda %50’ye varan oranda tasarruf ettiğimiz LEED sertifikalı Gebze tesislerimizdir“ diye konuştu.

Etkinlikte, hem ulaşım alanında çevre dostu olan hem de yenilenebilir enerji konusundaki özelliği ile dikkat çeken elektrikli otomobilin tanıtımı da yapıldı. Elektrikli otomobil 'e-car',  kullanmadığı enerjinin fazlasını sisteme geri verebilecek şekilde tasarlandığı için bir anlamda mobil enerji kaynağı olarak görev yapıyor.