Sığınacak Yer Bırakmadılar



Bugün 17 Ağustos. Resmi raporlara göre, 17 bin 480 kişinin öldüğü, 23 bin 781 yaralının olduğu; 505 kişinin sakat kaldığı, 600 bin kişinin de evsiz kaldığı Marmara depreminin yıldönümü. Ancak bu büyük felaket ne yazık ki unutulmuş durumda. Zira Marmara depreminin ardından İstanbul’da afet toplanma alanı olarak belirlenen 493 bölgeden bugüne dek 416 tanesi, alışveriş merkezi, rezidans ve gökdelene dönüştürüldü. Geriye kalan 77 afet toplanma alanı da, bölge halkı tarafından ya bilinmiyor ya da herhangi bir afet halinde toplanmaya uygun değil. Ayrıca, kentin hemen her yerindeki acil ulaşım yolları da otoparklara dönüştürülmüş durumda. Birgün Gazetesi'nden Meltem Yılmaz'ın haberine göre, işte İstanbul genelindeki afet toplanma alanlarının son durumu...

Fulya’da 300 metrekarelik alan

Öncelikle Avrupa yakasının en kalabalık ilçelerinden biri olan Şişli’de en büyük ve en merkezi afet toplanma alanı olarak belirlenen yer, yani Ali Sami Yen Stadyumu, Torunlar GYO’ya teslim edilmiş durumda. Bu nedenle ilçede geriye yalnızca, mahalle bazındaki toplanma alanları kalıyor. Bu nedenle Fulya mahallesine giderek, burada afet toplanma alanı olarak belirlenen Nejat Uygur Parkı’nın toplam alanı 300 metrekareyi bile bulmuyor. Nüfusu 20 bini bulan Fulya’da 300 metrekarelik bir afet toplanma alanının gülünç bir tablo sergilediği ortada. Dahası, çok katlı ve eski binaların arasında kalan bu park, herhangi bir deprem anında güvenlikten ziyade yüksek risk sunuyor.

Muhtarlar toplanma alanlarını bilmiyor

Fatih’te ise afet toplanma alanlarının nerede olduğunu Fatih’e bağlı Molla Gürani Mahallesi, İskenderpaşa Mahallesi ve Haseki Sultan Mahallesi muhtarlıkları bile bilmiyor.

1 milyon nüfuslu ilçede toplanma alanı yok

Gaziosmanpaşa’da afet toplanma alanı olarak belirlenen bölgeki manzara, İstanbul’un diğer toplanma alanlarından farklı değil. Buradaki afet toplanma alanının yerini de, TOKİ’nin yüksek fiyatlarla sattığı “Avrupa Konutları” almış. Bir başka değişle, toplam 16 mahallesi olan ve 1 milyonun üzerindeki nüfusuyla dünyadaki pek çok kentin nüfusunu sollayan Gaziosmanpaşa’da bugün deprem sırasında toplanma alanı yok. Zeytinburnu’ndaki doğal afet toplanma alanı da, Marmara Forum AVM olarak inşa edilmiş durumda.

Anadolu yakası da diğerlerinden farksız

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda da durum farklı değil. Anadolu Yakası’nın en önemli ilçelerinden biri olan Üsküdar’daki afet toplanma alanlarından biri de, Ünalan Mahallesi’nde bulunuyor. Ancak burada da, depremde toplanılması için seçilen alana, hükümete yakınlığı ile bilinen inşaat firması Kiptaş’ın çok katlı ve çok bloklu rezidansları inşa edilmiş durumda.

***

Depremde toplanma alanları ranta teslim

İstanbul’da doğal afet toplanma alanı olarak belirlenen diğer bölgelerin bugünkü hali şöyle:

Anthill (Şişli), Zorlu AVM (Zincirlikuyu), Starcity Outlet Center (Bahçelievler) Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), Kemalpark Evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş), Taş Yapı (Kadıköy), Akasya AVM (Acıbadem)