Sinagoglara Para Akacak



İzmir Büyükşehir Belediyesi, 'Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı Canlandırma Projesi' kapsamında Havra Sokağı ve çevresindeki 9 sinagogla bir hahambaşı evinin restorasyonu için Avrupa'nın kapısını çalacak. Önümüzdeki günlerde başta Avrupa Yatırım Bankası ve Unesco olmak üzere Mounemontal Fund ve Euro Mediterian Heritage gibi çeşitli kurumların tarihi eserlerin korunması için ayırdıkları hibe fonlara talip olmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, bu yolla 7 milyon euroluk bir kaynak yaratmayı hedefliyor.

Sosyal içerik
Proje, sadece yapıların fiziki düzenlemesine ilişkin değil yapıların kent yaşamına tekrar kazandırılmasına ilişkin sosyal projeleri de içerecek. İzmir'de ve Türkiye'de yaşayan Musevi Cemaati'nin de desteği alınarak yürütülen çalışmaların olumlu sonuçlanması halinde tarihi sinagoglar kente gelen turistlerin başlıca uğrak yeri haline dönüştürülecek.
Sinagogların bulunduğu alandaki restorasyon çalışmaları 2005 yılında İzmir'de gerçekleştirilecek Dünya Üniversite Yaz Oyunları'na yetiştirilecek. 170 ülkeden 8 bin sporcunun 10 gün süreyle kalacağı İzmir adını tarihi, doğal ve kültürel zenginliği ile tüm dünyaya duyurma fırsatı yakalayacak.

Bütünleşecek
Büyükşehir Belediyesi'nin sinagoglar ve çevresinde yaptığı çalışmalar tarihi Agora'daki çalışmalarla bir bütünlük oluşturacak. Bir yandan Oteller Sokağı'ndaki restorasyon çalışmaları devam ederken diğer yandan da Agora'daki kazı alanında henüz gün ışığına çıkarılamamış eserler yüzyıllardır bulundukları yerlerden çıkarılacak. Diğer yandan tarihi Kemeraltı'nı canlandırmaya yönelik olarak hazırlanan proje de Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi tarafından hayata geçirilmiş olacak.

Yenilenecek
İki Çeşmelik'teki Bilkur Holim Sinagogu restore edilecek eserler arasında. Bu çalışmalar çerçevesinde Anafartalar Caddesi üzerindeki kentsel tasarım alanı 2 yıllık bir çalışma sonucu hayata geçirilen Koruma amaçlı planın öngördüğü şekilde düzenlenecek.