Sinema Tasarımla Buluşuyor



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), “Design and Cinema”ya ev sahipliği yapacak. Konferans serisi, iş sergileri ve atölye çalışmalarından oluşan etkinlik “gerçek”, “hiper-gerçek” ve “sanal” olmak üzere üç ana temaya yoğunlaşıyor. Etkinlik sinema ve tasarım disiplininde üretim yapan, araştıran ve bu disiplinlere ilgi duyan tüm profesyonelleri, akademisyenleri ve öğrencileri bir araya getirmeyi hedefliyor.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte dört gün boyunca ürün tasarımından 3D teknolojilere, animasyondan interaktif çalışmalara kadar bir çok uygulamanın; reklam, televizyon ve sinema ile ilişkisi hem teorik hem de pratik olarak masaya yatırılacak.

Dünyaca ünlü katılımcılar konferansta

Konferans, her biri kendi alanında dünyaca ünlü Türk ve yabancı katılımcıların katılımıyla gerçekleştirilecek.

Cemil Türün (Yoğurt Bilgisayar Tekolojileri): Coca Cola, Turkcell, Akbank, NTV, Hürriyet Gazetesi gibi bir çok sektör devine hizmet veren, kendi alanında en iddialı Türk şirketi.

Mattia Crespi (iSN – Virtual Worlds S.r.l.): Crepsi, dünyanın önde gelen online sanal dünya yaratıcısı şirketlerinden iSN Virtual Worlds’ün kurucusu ve başkanıdır. Şirketi Worlds, son olarak İtalya’da tamamıyla sanal dünya üzerine kurulu web tabanlı bir interaktif TV kurdu.

Peter Plantec: Dijital medya yazarı. İtalya’dan Çin’e, ABD’den İspanya’ya kadar dünyanın dört yanında sinema ve dijital tasarım konulu konferanslara danışmanlık yapan Plantec, bir çok bilgisayar oyununda sanat yönetmenliği yaptı. Yazarın Virtual Humans kitabı, başucu kitabı sayılıyor.

Noam Toran: Yaptığı çağdaş sanat çalışmaları başta NewYork Modern Sanatlar Müzesi olmak üzere dünyanın çoğu ülkesinde sergilenen ünlü sanatçının işleri birçok alana yayılıyor. Filmden estlasyona, kavramsal ürün tasarımından fotoğrafa Toran’ın işleri dünya sanat arenasında yakında takip ediliyor.

Prof. Dr. Dietrich Neumann: Aslen mimarlık eğitimi alan ünlü profesör sinema, tasarım ve mimari konularında bir çok eserin yazarlığını yaptı. Halen dünyanın en prestijli üniversitelerinden Brown ve Yale’de eğitim veriyor.

İş sunumları ve atölye çalışmaları
Etkinlik, önceden başvuru yaparak projesinin sunmuş sanatçı, tasarımcı ve akademisyenlerin işlerini bir araya getiren bir sergiye de ev sahipliği yapacak. Konferans boyunca ziyaret edilebilecek olan “İş Sergisi” misafirlerine yaratıcı ve kışkırtıcı bir platform sunmayı hedefliyor.

Etkinliğin önemli bir parçası olan atölye çalışmaları ise herkesin katılımına açık.

Dünden bugüne
Tasarım ve sinema üzerine yapılan disiplinlerarası bu konferans, 2003’de başlayan konferans serisinin üçüncüsü. Ulusal düzeyde gerçekleşen “Design in Wonderland”in başarısı üzerine 2005’te “Form Follows Film” adlı ikinci buluşma uluslararası düzeyde gerçekleşti. Her iki konferanstan seçilen çalışmalar 2006 yılında, bir DVD eki ile “Cambridge Scholars Press of London” tarafından kitap olarak yayımlandı.