Sınıfta Kalan Firmaya TOKİ'den Artık İş Yok

Müteahhidin işçilerin parasını ödememesi nedeniyle bu yıl ilk kez binasının önünde 10 gün süren işçi eylemi ile gündeme gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), artık iş vereceği müteahhitler konusunda Kamu İhale Kanunu'na rağmen daha “seçici” davranacak. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, “2008'i kalite yılı ilan ettik. Müteahhitler konusunda artık daha seçici davranacağız. Sınıfta kalan firma 10 kere de ihaleyi kazansa artık bizden iş alamayacak” dedi.

Bayraktar, Kamu İhale Yasası gereği, en yüksek kırımı veren firmalara ihaleyi vermek durumunda kaldıklarını, bu nedenle bazı sorunlar yaşadıklarını belirtti. Müteahhitlerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle TOKİ'nin vatandaşlar karşısında zor durumda kaldığını, TOKİ'ye ve devlete olan güvenin zedelendiğini belirten Bayraktar, son olarak müteahhitten parasını alamadığı için TOKİ önünde eylem yapan işçiler nedeniyle de haksız bir konuma düştüklerine işaret etti.

22 firma kara listede
TOKİ'nin yürütülen projeler nedeniyle müteahhitler için de bir okul haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, son iki yıldır iş yapılan 400 müteahhidi değerlendirip bunlara puan verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “2008 yılı kalite yılı olacak. Müteahhit seçimine ağırlık vereceğiz. İhale yasası değişmese bile, bizden ihale kazandığı halde, bu işi yapamayacağını düşündüğümüz firmaya biz ihaleyi vermeyeceğiz. İsterse ihaleyi 10 sefer kazansın, vermeyeceğiz, gerektiğinde işi iptal edeceğiz.”

TOKİ, son iki yıldır, şimdiye kadar iş verdiği müteahhitleri iş yapma kriterine göre değerlendirerek “Yüklenici Listesi” adı altında kitapçık bastırıyor. Firmaların “iş bitirme ve başarı” düzeylerine göre sıralandığı bu yılki kitapçığa göre 22 firma, bir daha TOKİ'den iş alamayacak. Kitapçığa göre 38 firma, değerlendirme kriterlerinden çok iyi puan aldı. 165 firma ise aldığı işi başarı ile sürdürüyor. 62 firma orta seviyede başarılı bulunurken 30 firma dikkatle takip ediliyor.

Listede TOKİ'den yeni iş alan firmalara da yer verilirken başarısız bulunarak "sınıfta kalan" 22 firmanın bir daha ihale alması mümkün görünmüyor. TOKİ'nin, idareden kimin, hangi ihaleyi kaça aldığı konusunda şeffaflık sağlamak amacıyla çıkardığı “Yükleniciler Listesi” kitapçığında, geçen yıl 255, bu yıl 347 firma yer aldı.