Cumhurbaşkanı'ndan Beş Ödül

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne bu yıl, tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, ressam Ferruh Başağa, edebiyatçı Oktay Akbal, fotoğrafçı Ara Güler ve Sevda-Cenap And Müzik Vakfı layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ahmet Necdet Sezer'in ödülün, sonu '0' ve '5'le biten yıllarda verilmesi talimatının bulunduğu belirtildi. Açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Sezer, 2005 yılında ödülü alacak isimleri Kemal Nehrozoğlu, Yıldız Kenter, Prof. Dr. Talat S. Halman, Prof. Dr. Emre Kongar, Doğan Hızlan, Rengim Gökmen ve H. Bülent Serim'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerilerini dikkate alarak belirlemiş.

Yönetmeliği 1995 yılında hazırlanan ödül, "Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, Ülkemiz kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk yurttaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumları onurlandırmak ve özendirmek amacıyla" konuldu. Sezer'in ilk kez verdiği ödüller, 1999'da Süleyman Demirel döneminde Turgut Özakman, Nevzat Atlı ve Rengim Gökmen'e verilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülenlere ödülleri 11 Kasım 2005 Cuma günü saat 17.00'de, Çankaya'da düzenlenecek törenle verilecek.