Sinop Nükleer Santraline Fransız Talip



Japon Itochu, Mitsubishi ve Fransız GDF Suez, Türkiye’nin Sinop’ta yapımını planladığı ikinci nükleer santral için ortak girişim grubu kurarak Enerji Bakanlığı’na teklif verirken, 5,000 MW olması planlanan santral için 20-25 milyar dolar arasında bir yatırım öngörülüyor. Sinop’a yapılacak olan ikinci nükleer santral için Türkiye; Çin, Japonya, Kanada ve Güney Kore ile görüşürken, Fransa daha önce Türkiye’deki nükleer santral yapımı sürecinde yer almak istediğini açıklamıştı. Türkiye ilk nükleer santralini Mersin Akkuyu’da yapmak için Rusya ile anlaşmıştı.

Reuters’a bilgi veren Enerji Bakanlığı ve GDF Suez yetkilileri, Sinop’a yapılması planlanan nükleer santral için hükümetlerarası anlaşmaya (IGA) yönelik görüşmelerin geçen hafta Ankara’da gerçekleştirildiğini söylediler. GDF Suez’den bir yetkili, “Geçen hafta Enerji Bakanlığı ile Japon hükümet yetkilileri arasında Ankara’da görüşmeler yapıldı. Japonya’dan Dışişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’ndan yetkililerin bu konudaki temasları sürüyor” dedi. Toplam yatırım tutarının 20-25 milyar dolar arasında öngörüldüğünü kaydeden aynı yetkili, “Santralin büyüklüğü 5,000 MW olarak planlanıyor. Eğer Sinop’ta santral için Enerji Bakanlığı ile mutabakata varılamazsa aynı OGG, Türkiye’nin yapımını planladığı üçüncü nükleer santral için de teklif verecek” dedi.

Ermeni yasa tasarısı krizi bitince

Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili de, Itochu, Mitsubishi ve GDF Suez’in verdiği teklifin değerlendirmeye alındığını belirterek, “Oluşturulan OGG’nin teklifine ilişkin görüşmeler başladı. Teklifler değerlendiriliyor” dedi.

Yetkililer, nükleer santral görüşmelerinde özellikle Çin ve Japonya-Fransa’nın teklifinin şu aşamada daha önde olduğunu belirtiyorlar. Enerji Bakanı Taner Yıldız daha önce yaptığı açıklamada, Sinop’taki nükleer santral için hazine garantisi olmayacağını açıklamıştı. Nükleer enerji sektöründe Avrupa’nın en güçlü ülkeleri arasında sayılan Fransa, nükleer santral projesi sürecine dahil olmak istediğini açıklamış ve Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq Ocak ayında İstanbul’da temaslarda bulunmuştu.

İki Fransız şirket daha önce Türkiye’deki nükleer santral yapımı sürecine katılmak istediğini açıklamış ancak Fransa’nın önceki Cumhurbaşkanı Nicola Sarkozy döneminde Ermeni soykırımı iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısı nedeniyle Türkiye bu talepleri reddetmişti. Türkiye, aynı nedenle, Fransız şirketlerin Nabucco Projesi’ne ortak olmasını da veto etmişti.

Fransa’da Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmişti.