Sinop'a 3. Nükleer Santral mi Geliyor?



Sol Gazetesi'nden Rıfat Doğan'ın haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 3. santral için yer tespit çalışmalarına başladıği iddia edildi. Bakanlık, Sinop’taki mevcut sahaya ikinci bir santral daha yapılmasını gündeme aldı. Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Soma maden faciasına önlem almayan bir bakanlığın, nükleer santralle yeni tehlikelere kapı aralayacağını belirtti.

Daha önce Sinop’un İnceburun bölgesinde Japonya ile yapılan anlaşma çerçevesinde nükleer santral için çalışmalara başlanmıştı. Santralin saha seçimi yapılırken, denize yakınlık yanında, depremsellik, nüfusun az olması, elektrik iletim noktalarına yakınlık ve askeri açıdan az sorunlu olması gibi faktörlere bakılıyor.

'Anlaşmalar şipşak geçti'

Konuya ilişkin değerlendirme yapan NKP üyesi Oya Koca, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasına dikkat çekerek, maden faciası için önlem almayan hükümetin nükleer santral ile tehlikeye kapı araladığını dile getirdi. Koca, maden faciasının önlenmesi için önemli bir adım olan ILO sözleşmesinin AKP tarafından 2003 yılından bu yana sümen altı ettiğini kaydetti. Koca nükleer santralin kurulması konusunda hükümetin ciddiyetsiz davrandığını belirterek birkaç sayfalık tekinsiz nükleer sözleşmelerin imzalandığını, 2010’da Rusya ve 2013’de Japonya ile imza masasına oturulduğunu, bu anlaşmaların TBMM’de birkaç dakika içinde AKP oylarıyla onaylatıldığını ifade etti.

Çıkar ilişkileri

Nükleer santralleri denetleyecek bağımsız denetim kurumları ve eğitimli personel olmadığını söyleyen Koca, “Başbakanlığa bağlı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, gelişmeleri kenardan sessizce izliyor” dedi.

Soma maden faciasının önlemini alamayan bir Enerji Bakanlığı’nın nasıl nükleer santral kuracağı sorusuna yanıt verilmesi gerektiğini belirten Koca, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en çok madencinin madenlerden ölüsünün çıkarıldığı dönemin “Madencinin Babası”, Taner Yıldız’ın bakanlığı dönemi olarak kayıtlara geçtiğini kaydetti. Koca, “çıkar ilişkileri dışında hiçbir endişe gütmeyenler, ülkemizin en temiz topraklarını nükleer endüstriye terk ederek bir başka katliama daha imza atmak üzeredirler” diye konuştu.

TBMM'yi uyardı

Koca, “nükleer ile ilgili gerçekler de en az kömür madenciliği kadar vahşidir” diyerek TBMM’de grubu olan tüm muhalif partileri ve STK’ları uyardı. Koca, muhalefet partilerine seslenerek, yakında iktidarın TBMM’ye getireceği “Japonya ile Sinop’ta kurulacak Nükleer Santral için ev sahibi ülke kanununa var gücüyle karşı durmalı, kamuoyunu bu meseleyle ilgili bilgilendirmeli” şeklinde konuştu.