Sinop’ta Nükleer için ÇED Olumlu Raporu



Yurttaşların tüm itirazlarına rağmen Sinop Nükleer Santrali için nihai çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda ‘halkın görüşlerinin dikkate alındığı’ iddia edildi. ÇED raporunda proje bedelinin 12 milyar dolar olduğu ifade edildi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; ÇED olumlu kararının hukuki olmadığını belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri dava açacaklarını belirtti. Birçok yurttaş, sivil toplum örgütünün (STK) yanı sıra Sinop Belediyesi’nin de karara itiraz edeceği ifade edildi. Projeyi kimin yapacağına ilişkin soru işaretleri sürerken santralin yapılacağı İnceburun mevkiinde ağaç katliamı hâlâ sürüyor.

Sinop nükleer santral projesini gerçekleştirmeyi taahhüt eden Japonya, 2018 yılının başında Milletlerarası Anlaşma’dan çekilmiş, reaktörlerin yapımı için görevlendirilen Mitsubishi-Areva konsorsiyumu da sonlandırılmıştı. Projeyi yapacak şirket, Mitsubishi devredeyken yüzde 49 hisseye sahip olacağı belirtilen EUAS International ICC Merkezi Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi adına Assystem ENVY Enerji ve Çevre Yatırımları A.Ş. oldu. Şuan da ÇED olumlu kararı verilen santralin ne geçerli bir anlaşması da ne de reaktörlerin inşaatı için belirtilen bir şirket söz konusu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

2018 yılında ÇED süreci kapsamında yapılan inceleme değerlendirme komisyonu toplantısına Sinoplular alınmamış, ancak toplantı yapılmış sayılmıştı.

ÇED raporuna ilişkin dava açacaklarını belirten Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Kayhan Konukçu, “ÇED süreci askıya alındığında da itirazlarımızı yapmıştık. Görmezden geldiler. Hukuki mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ayrıca alanlarda olacağız, sesimi yükselteceğiz.” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala ise bu kararı ‘yıkım’ olarak değerlendirdi. İktidarın ÇED sürecini kendilerinden kaçırdığını ifade eden Pala, “ÇED süreci bizlerden, sivil toplum kuruluşlarından hatta milletvekillerinden dâhi kaçırılmaya çalışıldı. Kararın pandemi sürecinde bir gece yarısında yayınlanması da ayrıca garip bir durum.” ifadelerini kullandı.

ÇED olumlu kararının yok hükmünde olduğunu belirten Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ise, “Süreci başından beri takip ediyoruz. Bu karar anti demokratik şekilde alınmıştır. Her türlü mücadelemizi sürdüreceğiz. Sokakta da mücadele etmeye devam edeceğiz. Nükleer santral bizim kırmızı çizgimizdir. Sinoplunun istemediği bir şeyi kimseye dayatamaz. ÇED olumlu kararına itiraz davamızı da açacağız.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.