Sinop’ta Nükleere Japonlar da Karşı!



Japon halkı, ülkelerinde 2011’de meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin etkileri sürerken ve henüz santralden kaynaklanan sızıntı sorunu çözülememişken, hükümetlerinin başka ülkelere nükleer santral ihraç etmesine karşı çıkıyor. Kendi yaşadıkları felaketleri başkalarının da yaşamasını istemeyen Japonlar, internet üzerinden başlattıkları “Sinop’ta Nükleere Hayır!” kampanyası ile Türkiye’de nükleer santral istemeyenlere destek oluyor.

Fransa ve Kanada Onaylı

Geçtiğimiz ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk-Japon ortaklığında yapılacak nükleer santral için anlaşmayı tamamlayan bildirgenin imzalandığını açıklamıştı. Japonya’nın sismik incelemelere başladığını da belirten Yıldız, “Denizden yapılacak sismiklerle ilgili Japonların raporlarını bekleyeceğiz. Ardından yerinde kayma ihtiyacı var mıdır? 5 kilometre daha mı ileri ya da geri mi yapalım, bunlarla alakalı konular belirginleşecek” demişti. Mitsubishi, Itochu ve EÜAŞ’ın birarada olacağına işaret eden Yıldız, Türkiye’de 9 büyüklüğünde bir depreme dayanabilecek, Fransa ve Kanada nükleer güvenlik otoritelerince onaylı bir santrale odaklanacaklarını ifade etmişti.

25 kasıma kadar

Japonya Sürdürülebilir Çevre ve Toplum Merkezi’nin (Japan Center for a Sustainable Environment and Society, JACSES), Friends of the Earth (FoE) başlattığı online imza kampanyası 25 Kasım’a kadar sürecek. Kampanyaya destek vermek isteyenler aşağıdaki linki tıklayıp “Sinop’ta Nükleere Hayır” diyor.