Sinpaş GYO 6 Yılda 1 Milyar 900 Milyon TL Kar Dağıtacak



İstanbul’da Lagün, Bosphorus City, Aqua City 2010 ve Bursa’da Bursa Modern Projeleri’yle yoluna devam eden Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, düzenlediği toplantı ile 2009 yılı ilk altı aylık döneminde gerçekleştirdiği faaliyetler ve önümüzdeki döneme yönelik hedef ve beklentiler hakkında bilgi verdi. Aracı kurum analistleri ve basın mensuplarının katıldığı toplantıya Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ev sahipliği yaptı.

İnşaat sektöründeki küçülme devam ediyor

Avni Çelik Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, grup olarak 35 yılda istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdiklerini  söyledi. Sinpaş GYO’nun kurulduğu günden beri sıfır borç ve sıfır kredi ile mükemmel finans tabloya sahip olduğunu belirten Avni Çelik, "Sinpaş GYO olarak  2 yıllık dönemde 3 bin 300 konut sattık; 1 milyar 100 milyon TL ciro elde ettik. Önümüzdeki 6 yıl içinde ciromuzu 5 milyarın üzerine çıkaracağız. Bugün ekonomide iyimser bir hava var, faizler düşüyor. Ekonomideki iyileşme henüz reel sektöre yansımasa da bu iyimserlikten grup olarak payımızı dolu dolu alırız" dedi. Sinpaş’ın geçen zaman içinde bir marka olduğunun altını çizen Avni Çelik, Sinpaş markası ile dünyaya bilgilerini sattıklarını, çevre ülkelerden de yatırım yapmaları için talepler geldiğini kaydetti.

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik de, inşaat sektöründe küçülme ve kan kaybının devam ettiğini söyleyerek, "2006 yılından 2009’un ilk çeyreğine kadar 352 bin adet istihdam kaybı yaşandı. Sektör, 650 bin adet konut üretirken, 2009’un ilk çeyreğinde verilen yapı ruhsatı 118 bin adede kadar düştü ve 2009’un toplamı için beklentimiz 400 bin civarındadır" dedi.

İnşaatçılar Maliye Bakanlığı ile anlaşamadı

Çelik, siyasi iradenin otomotiv sektörüne gösterdiği ilgiyi konut sektörüne göstermemesine de değinerek, "Otomotiv sektörüne verilen teşvikler uzatıldı, ama konut sektörüne yapılan teşvikler uzatılmadı" diye konuştu. 3 - 4 ay önce inşaat sektöründen yaklaşık 20 inşaat firması olarak Maliye Bakanlığı nezdinde bir talepte bulunduklarını açıklayan Ömer Faruk Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

Ömer Faruk Çelik "Bizim sektörümüze kısa vadeli teşviklerle değil uzun vadeli çözümler üretelim. 150 m2’nin altındaki konut satışlarından yüzde 1 KDV tahsil ediyoruz. Üretimde yüzde 18 KDV ödüyoruz. Yüzde 17’yi maliye bize konut tesliminden sonra ödüyor. Arsayı alırken ödenen, üretim dönemi boyunca ödenen KDV’leri yaklaşık 3-4 yıl yükleniyoruz. İnşaat bitip, evler satılıp müşteriye teslim edince beşinci yıl geri alıyoruz. 5 yıl boyunca hazineyi finanse ediyoruz ve 1 kuruş faiz almıyoruz. Peki aynı firma bu kadar KDV alacağı varken, sigorta vergisini bir gün geciktirirse ne oluyor? Hemen maliye faiz tahakkuk edip peşine düşüyor".

Sektör olarak bürokratlara, birikmiş ve ileride kendilerine iade edilecek KDV’ yi vergi, sigorta ödemelerine mahsup etmeyi önerdiklerini kaydeden Ömer Faruk Çelik, "'Bu tarihten sonra ödeyeceğimiz yeni KDV’leri de 3’er veya 6’şar ayda bize iade edin. Zaten sektör mali sıkıntıda, bari biraz nefes alsınlar. Böylece şantiyeler durmasın, işçiler çalışsın, demir çimento seramik alımı devam etsin sanayi hareketlensin. Size de sürekli yeni KDV gelirleri doğsun' dedik; maalesef anlatamadık. Bugün geldiğimiz nokta sektörde yüzde 18-19 küçülme, istihdamda yüzde 25 küçülme ve kan kaybı hala devam ediyor" dedi.

Krize rağmen arsa fiyatları gerilemedi

Sektörde küçülme devam ederken ilginç gelişmelerin olduğuna değinen Ömer Faruk Çelik, şöyle konuştu:

"İnşaat maliyetleri enflasyon ve emtia fiyatlarına bağlı olarak yaklaşık %7-8 gibi düşüşler yaşıyoruz. Maliyetlerimiz biraz daha düştü. İlginçtir arsa ve arazi fiyatlarında pek düşüşler yaşamıyoruz. Kriz öncesi 1000$ istenen arsa şimdi 1250 TL. Yani sadece kur farkları üzerine gelmedi. Kriz öncesi arsa ve arazide daha hızlı alım satım yapılırken şimdi çok azaldı. Bize gelen arsa arazi teklifleri adet olarak %300 oranında adette arttı. Ancak fiyat düşüşü pek yaşanmadı.  Yine 2. El konut fiyatları geriledi ancak, proje halindeki konut fiyatlarında değişimpek olmadı. Ancak proje halindeki konutlarda da artış olmadı".

Sinpaş satışlarında hız kesmedi

6 aylık dönemde yaklaşık 987 adet daire sattıklarını kaydeden Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2009 yılı ilk yarısı itibariyle satışta olan 4 projeleriyle toplamda 3315 adet konut satışına ulaştıklarını bildirdi. Devam eden projeleri Bosphorus City, Bursa Modern, Lagün, Aqua City 2010'da satışa sunulacak 2069 adet daha evleri olduğunu belirten Ömer Faruk Çelik, "2009’un ikinci satış döneminde Bosphorus Cıty’nin yanında projelendireceğimiz 'Saraylar Bölgesi'nin, 2010 yılında Şişli Bomonti projelerimizin, Ankara Çankaya ve İncek projelerimizin satış ve üretim planlamasını yapıyoruz. Rakam verecek olursak, üretimi devam eden 756 bin 131 m2 inşaat alanımız var. Bunun 453 bin m2'si satılmış, 303 bin m2'si 2011 yılına kadar satılacak. Alanımız ile üretimi planlanan daha 1 milyon 037 bin m2 inşaat alanımız ile toplamda 1milyon 794 bin m2'lik üretim yapacağız" dedi.

6 yılda 1 milyar 900 milyon TL kar dağıtacağız

Ömer Faruk Çelik, bugün itibarı ile ellerindeki projelerden başka hiçbir iş yapmazlarsa önümüzdeki 6 yılda tüm giderler düştükten sonra 1 milyar 900 milyon TL dağıtılabilir karları olacaklarını bildirdi. 2007'de şirketi kurup halka arz ederken hedeflerinin 300 - 400 milyon TL ciro ve 70 - 80 milyon TL kar etmek olduğunun altını çizen Ömer Faruk Çelik, "Son 2 yıldaki çalışmalarımız ve müşterilerimizin teveccühü, ilgisi ve güveni ile performansımızı ve kapasitemizi yüzde 200 büyüterek bugünlere geldik. Özellikle halka arzda bizi takip eden analist arkadaşlar iyi hatırlayacaktır; o gün ne dedikse hepsini fazlasıyla yaptık" diye konuştu.