Sinpaş Yapı Balmumcu Merkez Bina



Sinpaş yapı endüstrisi grubuna ait yeni Genel Merkez binasında, Berker Knx Eib otomasyon kontrol sistemi kullanıldı. Projenin servis ve teknik koordinasyonu ise, Vizyoline Mühendislik tarafından sağlandı. Modern bir iş merkezi olarak tasarlanan binada otomasyon ile ilgili güncel teknolojiler kullanılarak enerji tasarrufu güvenlik ve konforda uluslararası standartlar takip edildi. 3 kat kapalı otopark diğer katlar ise çalışma ofisleri olarak tasarlanan plazanın her katında yaklaşık olarak 7 açık ofis yer alıyor.

Açık ofis olan kısımlardaki downlight aydınlatmalar Dali sistemine göre tasarlanan ve bu kontroller Berker Knx Dali Gateway ile sisteme entegre edilen yapıda bu vesile ile hem aydınlatma giderlerinden tasarruf sağlandı hem de teknik iş gücü anlamında bir tasarruf sağlandı. Her katta farklı noktalarda Brightness sensörler kullanılarak Constant brightness değerine göre aydınlatma kontrolü otomatik olarak yapılan bina da doğal ışık kaynaklarından maksimum oranda fayda sağlandı. Doğal ışık miktarının yeterli olmadığı durumlarda Brightness sensör sayesinde aydınlatmalar otomatik olarak dim edilerek, ortamdaki ışık seviyeleri ihtiyaç duyulan değere getiriliyor. Netice olarak hem enerji tasarrufu hem de çalışanların rahat bir psikolojide çalışabilmeleri için gerekli olan ışık seviyeleri sağlandı.

Berker Eib-Knx Aydınlatma kontrolü kapsamında, ofis katlarında bulunan ıslak hacimlerde ve yangın çıkış koridorlarında bulunan aydınlatmalar eib Presence detectorler ve controller sensörler ile kontrol edildi. Böylece hem enerji tasarrufu sağlanmış hem de ilgili mekanlarda monitoring yapma imkanı sağlandı. Otoparklarda presence detektörler ile aydınlatma kontrolü sağlanarak gerektiğinde merkezden de izlenebilmekte ve müdahale edilebilme imkanı oluşturuldu.

Oluşturulan senaryolar kapsamında Alarm İhbar sisteminden gelecek bir input ile aydınlatmalar, binadaki insanları direk olarak çıkışa yönlendirecek şekilde geçiş güzergahındaki linyeleri açıyor.
 
Toplantı salonlarında kullanılan Eib Touch paneller ile mekanda bulunan aydınlatmaların kontrolleri istendiği zaman bireysel istendiği zamanda senaryolar şeklinde kontrol edilmesine olanak veriyor. En üst katta bulunan yönetici odalarında Touch panel kullanılarak her kullanıcıya istediği senaryoları programlama imkanı veriyor.

Binada kullanıcı hatalarını minimize etmek için; her bölgeye yerleştirilen akıllı Berker akıllı push butonlara, kamusal alanlardaki presence ve controller sensörlere, özel mekanlardaki dokunmatik ekranlara ilave olarak, kontroller timer dediğimiz zaman fonksiyonları üzerinden de sağlanıyor. 





Mesai saatleri bitiminde tüm push butonlar 2. seviyeye çekilerek fonksiyonları devre dışı bırakılan binada mesaiye kalacak çalışanlar, merkezden onay alacak ve buna bağlı olarak sadece o bölgenin aydınlatması merkezden açılıp kapanacak. Bu şekilde diğer bölgelerin aydınlatmalarının açık unutulma ihtimali ortadan kaldırılacak.

Tüm bu kontrollere ilave olarak, tüm bina network üzerinden visualisation software ile kontrol ediliyor. Berker’in yeni ürünü IP Control cihazı ile ekstra bir visualisation software’e gerek kalmadan direk olarak java üzerinden sisteme görsel olarak erişim sağlandı.

Berker merkezi otomasyon kontrolü IP üzerinden yapıldığı için herhangi bir merkeze veya daimi bir bilgisayara bağımlı olarak çalışmıyor. Erişim yapmak isteyen personelin istediği yerden veya istediği bilgisayardan sisteme bağlanması mümkün.

Vizyoline mühendislik tarafından otomasyonu yapılan Sinpaş Genel Müdürlük binası yeni iş merkezleri için kullanılacak teknolojilere model kabul edilebileceği gibi sektörel bilgilendirme konusunda da referans teşkil edebilir.