Sirkeci Garı Restorasyona Giriyor



Foto: Sinan Gül (AA)

Alman mimar August Jasmund tarafından inşa edilen ve 1890 yılında hizmete giren Sirkeci Garı, restorasyon için hazırlanıyor. Tarihi boyunca bazı küçük restorasyonlar geçiren garın çatısının batı bölümlerinin akması nedeniyle binada çürümeler meydana geldi. Bunun üzerine harekete geçen TCDD, binanın restore edilmesine karar verdi. Çatısında problem olduğu için binayı korumak anlamında, çatı, geçici olarak koruma altında alınacak. Restorasyon projeleri tamamlandıktan sonra onay için Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulacak. Onay alındıktan sonra ihaleye çıkılacak ve restorasyon başlayacak. Yetkililer, restorasyonun, 2-3 yıl içinde biteceğini belirtti.
    
''Garları yaşanılır kılmaya çalışıyoruz''
    
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, demiryollarının 155 yıllık köklü bir kuruluş olduğunu belirterek, ''İstasyonları, garları sadece demiryollarının değil, Türkiye'nin mimari ve kültürel varlığı olarak değerlendiriyoruz. Bunları restore ederek, her istasyonu kentin merkezi yerlerinden biri haline getirmek için çabalıyoruz'' dedi. Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar demiryollarının kentin merkezi yerlerinden biri olduğunu, 1950'lerden sonra demiryollarının ihmal edilmesi ve trene olan ilginin azalmasıyla istasyonların terk edilmiş mekanlar haline geldiğini ifade eden Karaman, ''Bunu sadece merkezdeki istasyonlar için düşünmüyoruz, bütün istasyonlarımızı kültür varlığı olarak görüyor ve restore ediyor, yaşanılır kılmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.


    
Karaman, İstanbul'un sembol garlarından biri olan Sirkeci Garı'nı da bu anlamda değerlendirdiklerini belirterek, Sirkeci Garı'nın, 1890 yılında Alman Mimar August Jasmund tarafından klasik Türk-İslam mimarisine yakın çizgide yapıldığını anımsattı. Yıllardır sadece Almanya'ya işçi göçü değil, 'Şark Ekspresi' ile Türkiye'ye gelen yazarlar, sanatçıların da Sirkeci Garı'ndan İstanbul'u tanımaya başladıklarını anlatan Karaman, burayı, bir değer olarak gördüklerini ve bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ne yapılması gerekiyorsa yaptıklarını kaydetti.
    
Garın tarihçesi
    
Alman mimar ve mühendis A. Jasmund'un yaptığı Sirkeci Garı, 3 Kasım 1890'da görkemli bir törenle hizmete açıldı. Doğu ile Batı'nın birleştiği noktada bulunan İstanbul'un garının, oryantalist bir üslupla hayata geçirilmesine karar veren Jasmund, binada, bölgesel ve ulusal biçim kalıplarına yer vermedi. Bu üslubu yansıtmak için cephelerde tuğla bantlar kullanan Jasmund, sivri kemerli pencereler, ortaya ise Selçuklu dönemi taş kapılarını anımsatan geniş bir giriş kapısı yaptı. Binanın içindeki vitraylar da bu üslubu tamamladı. Binanın kaidesi granit, cephesi mermer ve Marsilya Arden'den getirilen taşlarla yapıldı. Bekleme salonlarına, Avusturya'dan getirilmiş büyük çini sobalar konuldu. Binanın aydınlatılması ise çeşitli yerlere konulan 300 havagazı feneriyle sağlandı. Sirkeci Garı, yapıldığı dönemde denizin kıyısındaydı. Orta girişin iki yanında saat kulesi, üç büyük lokanta, ayrıca binanın arkasında geniş bir bira bahçesi ve açık hava lokantası yapıldı.