Şirketler, Vergi Ödemek Yerine Tarihî Eserlerin Onarımına Sponsor Oluyor

Vergi ödemek yerine tarihî eser restore etmek isteyen kuruluşların sayısı 148’e çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, sivil toplum örgütleri ve özel şirketlere yönelik yaptığı çağrı karşılık buldu.

Tarihî ve kültürel eserlerin restorasyonu konusunda büyük ilerleme kaydedildi. Ülke genelinde 148 tarihî eserin restorasyonu sponsor firmalar tarafından yürütülürken, 40 sponsor da sırada bekliyor. Türkiye’de bulunan ve sayılarının 17 binden fazla olduğu tahmin edilen abide eserlerin restorasyonu için kaynak bulmakta zorlanan Vakıflar Genel Müdürlüğü; 2 Ocak 2004 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni bir kanunla rahatladı. İşadamlarına ve hayırsever vatandaşlara tarihî eserleri onarmaları karşılığında harcadıkları paraların vergi matrahından düşülmesi teklifi büyük ilgi gördü. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bazı eserlerin onarımı ve bakımı için ilk adımı Family Finans, Vakıfbank, Galatasaray ve Fenerbahçe Spor Kulübü gibi önemli firmalar ve kurumlar attı. Ardından da vergi ödemek yerine tarihî eserleri onarmak isteyenlerin sayısı 148’e çıktı. Halen İstanbul Ticaret Odası; İstanbul Yeni Cami’yi, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası; Erzurum Oltu Arslan Paşa Medresesi’ni ve İstanbul Teknik Üniversitesi de Zeyrek Camii’ni restore ediyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kuruluşları, restore etmek istedikleri abideler konusunda özgür bırakıyor. Kuruluşlar bakımını yaptırmak istedikleri eserleri kendileri belirliyor. Ancak kuruluşlar, restore çalışmalarını Genel Müdürlük uzmanları tarafından hazırlanan projelere göre yapıyor. Anadolu topraklarında hemen her yerin tarihî eserlerle dolu olduğunu belirten Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, çıkarılan yönetmeliğin, karşılık bulmasını takdirle karşıladıklarını söyledi. Yusuf Beyazıt, 17 binin üzerindeki tarihî eserin hemen hepsinin onarıma ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi. Beyazıt, yeni taleplere açık olduklarını da yineledi.