Şirketlere 500 Milyar TL Kaynak!



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, bu yıl sermaye piyasaları yoluyla şirketlere 500 milyar TL  civarında kaynak sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl sermaye piyasaları  açısından önemli gelişmelere tanıklık edeceklerini ve 2016'da yasal altyapı  çalışmaları tamamlanan iki büyük reformun hayata geçirileceğini, bunlardan biri  olan otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) devreye girdiğini  hatırlattı.

Sistemin tasarruf oranlarını önemli oranda yükselteceğini, aynı  zamanda vatandaşların emeklilik dönemindeki refahının artmasına imkan  sağlayacağını kaydeden Ertaş, uygulamanın yürürlüğe girmesi ile orta ve uzun  vadede sistemde yer alan katılımcı sayısı ve katkı paylarının yatırıma  yönlendirildiği emeklilik yatırım fonlarının toplam varlık değerinin önemli  düzeyde artacağını söyledi.

Tasarrufların artırılması suretiyle ülke ekonomisi ve sermaye  piyasalarının güçlenmesine, derinleşmesine önemli katkılar sağlanacağını  vurgulayan Ertaş, sermaye piyasaları açısından bakıldığında, otomatik katılım  uygulamasının portföy yönetim sektöründe rekabet ve verimliliği artırmasını,  bunun emeklilik yatırım fonlarının getiri oranlarına artış olarak yansımasını  beklediklerini kaydetti. Bu yıl sonuçlarını almaya başlayacakları bir başka önemli reformun  Türkiye Varlık Fonu olacağını belirten Ertaş, Türkiye Varlık Fonu'nun, sermaye  piyasasını derinleştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda ülkenin 2023 hedeflerine  ulaşmasında da çok önemli bir kilometre taşı olacağını vurguladı.

SermayeSermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş

Ertaş, "Bireysel emeklilik, yatırım fonlarımız ve özel portföy  yönetimi ile her geçen gün artan birikimimiz, Türkiye Varlık Fonu ile de  zenginleşince yeni yılda daha güçlü, daha fazla alternatifi olan, şirketlerimize  farklı finansman imkanları sunan bir sermaye piyasasının oluşumunu  kolaylaştıracak." dedi. Ertaş, şirketlerin sermaye piyasaları ile tanışmalarının sadece  finansman kaynağı sağlamaya katkı sağlamadığını, aynı zamanda bağımsız denetim  yaptırma, açıklık, şeffaflık, kayıt içine girme, kurumsallaşma ve kurumsal  yönetim ilkelerini uygulama gibi çok sayıda dolaylı faydayı da beraberinde  getirdiğini anlattı.

Bu yıl sermaye piyasaları yoluyla şirketlere 500 milyar lira civarında  bir kaynak sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Ertaş, sermaye piyasasından  yararlanmayı kolaylaştıran, bürokratik süreçleri azaltan, şirket varlıklarının  menkul kıymetleştirilerek likidite edilmesine yönelik kolaylaştırıcı  düzenlemelere bu yıl da devam edeceklerini söyledi.

“Şirketlere daha düşük vergi ödeme imkanı sağlıyoruz”

SPK Başkanı Ertaş, söz konusu düzenlemeyle şirketlere, "yüksek faizle  borç kullanma, onun yerine şirketine nakit sermaye koy, paran yoksa da sermaye  artırımı yoluyla halka açıl, koyduğun ek sermaye için kredi faizi kadar finansman  gideri yaz" dediklerini, böylece daha düşük vergi ödeme imkanı sağladıklarını  kaydetti.

Ertaş, firmaların bu düzenlemeyi daha fazla dikkate alması, faize  dayalı finansman yerine öz kaynağa dayalı bir finansman modelini inşa etmek için  şirketlerin de artık bu işe daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

BES'te yakalanan ivmenin piyasaya getirdiği hareketliliği herkesin  gördüğünü ifade eden Ertaş, otomatik katılımlı BES ile bu ivmenin artarak devam  edeceğini, bu durumun sermaye piyasalarındaki talep yetersizliğinin giderilmesine  önemli katkılar sağlayacağını, bunun da halka arzları teşvik edeceğini vurguladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu