Taşhan’ın Restorasyonu İçin Rölöve Çalışması Yapılıyor
İstanbul Belediyesi Başkanlığı’nın girişimleri ile Bayburt’ta bulunan Taşhan Çarşısı’nın restore edilmesi için ön çalışmalar başladı. Tıpkı çizim denilen rölöve çalışmasıyla Taşhan’ın santim santim ölçümleri alındıktan sonra restorasyon ve restitüsyon (tanzim) çalışmalarına geçilecek.
Hassas ölçüm aygıtları ile çalışmalarını sürdüren ekipin sorumlusu mimar Özgür Aksoy, ellerinden geldiğince rölöve işlemlerini en iyi biçimde yaptıklarını vurgulayarak, “Yapılan rölöve çalışmalarının restorasyon yönünün tamamı restitüsyonun projeler üzerinden yapılacaktır. Çalışmalarımız profesyonel ekip tarafından 1 mimar, 2 restoratör, 1 tekniker grup tarafından yapılmaktadır.” dedi.
Bayburtlu vatandaşlar ise, Taşhan’ın restore çalışması bittiğinde Bayburt için önemli bir turizm potansiyeli olmasını beklediklerini vurguladılar.
Bu arada Bent Hamamı ve Galer Hamamı’da rölöve çalışması kapsamında bulunuyor. Çalışmaların bu hafta sonuna kadar bitmesi bekleniyor. Bayburt’un önemli tarihi bir dokusu olan ve vatandaşlar tarafından Taşhan olarak bilinen Bayburt Bedesteni(tarihi kapalı çarşı)’nin ne zaman inşa edildiği ise bilinmiyor. Taşhan diğer ismiyle Bayburt Bedesteni, Bayburt Ulu Caminin doğusunda ve çarşı içinde olup etrafı yeni yapılan dükkânlarla çevrili olduğundan fazla dikkat çekmeyip, adeta bu dükkânlar arasında kaybolmuş durumdadır. Bugün depo olarak kullanılan Taşhan, bir ara hamam olarak da kullanılmıştır.
Üç bölümden meydana gelen Taşhan’ın, diğer bölümlere açılan kapıları kapalı olup bu yerler müstakil dükkân olarak kullanılmaktadır. Taşhan’ın geçirdiği bir yangından sonra kitabeleri kaybolmuştur. Evliya Çelebi, XVII. yüzyıl başında Bayburt’u ziyaret ettiğinde bu eserden “gayet, süslü ve zarif” diye bahsetmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın kaledeki 951. H. (1545/46 M.) tarihli kitabesine dayandırılarak, yapının, XVI. yüzyıl sonu, XVII. yüzyıl başlarında bir Osmanlılı eseri olduğu iddia edilmektedir.