Sistine Şapeli’ne Carrier Koruması



Yılda 5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Sistine Şapeli'nde, ziyaretçilerin ortama yaydığı toz, vücut ısısı, nefes, mum isi gibi nedenler, fresklere ciddi zararlar verebiliyor. Carrier, uygun iç ortam koşullarını oluşturan ürün gruplarıyla, şapelin tavanında yer alan 336 figür için zamanı durduruyor.

Frekslerin doğal görünümünü bozmayacak şekilde monte edilen gizli havalandırma sistemi, şapeldeki tahribatı minimuma indirerek freskleri koruyor. Son teknoloji video uygulamalarıyla desteklenen akıllı kontrol sistemleri, ziyaretçilerin yoğunluğunu önceden tahmin ederek performasını otomatik olarak ayarlıyor, Sistine Şapeli’ndeki tabloları korumak için en ideal iklim koşullarını oluşturuyor. Ziyaretçilerin rahat gezmesine de olanak sağlayan havalandırma sistemini 1990 yılında kuran Carrier, bu kez yenilenmesi için Vatikan’la işbirliği yapıyor. Eskisine göre 2 kat daha etkin ve 3 kat daha fazla kapasiteye sahip yeni sistem sayesinde; daha önce şapele 1 seferde maksimum 700 ziyaretçi kabul edilirken, bugün 2.000’e yakın ziyaretçi ağırlanabiliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Vatikan Müzeleri Müdürü Antonio Paolucci, “Amacımız restore etmek değil, korumak. Bu yüzden Carrier’ı seçtik. Çünkü Sistine Şapeli gibi bir başyapıtın, kıyaslanabilir bir teknoloji başyapıtına ihtiyacı var” dedi. Carrier AdvanTE3C Avrupa Müdürü Michel Grabon ise, “Projenin başından sonuna kadar tüm aşamalarında kullanılan yüksek teknoloji, tarihin en önemli başyapıtlarından birini kusursuz biçimde koruyor. Sistem, kendini yenileyebilen yapısıyla Vatikan’ın artan ihtiyaçlarına cevap veriyor” diye konuştu.