SİT Alanı Mağduru Köylüler Taşınıyor



DHA'nın haberine göre, Karaman merkeze bağlı Madenşehri Köyü, volkanik bir dağ kütlesi olan Karadağ üzerinde Bizanslılar döneminde yapılmış kilise, manastır, kale ve mezarlar bulunduğu için 1976 yılında SİT alanı ilan edildi. Bu nedenle yapılaşmaya ve tarımsal faaliyetlere izin verilmediği için 39 yıldır mağdur olan köylüler, yaklaşık 1 kilometre ileriye kurulacak olan yeni köye taşınacak.

Karaman kent merkezine 30 kilometre metre uzaklıkta olan 400 nüfuslu 86 haneli Madenşehri Köyü, Bizanslılar döneminde yapılmış kilise, manastır, kale ve mezarlar bulunduğu için 1976 yılında SİT alanı ilan edildi. SİT alanı ilan edildiği içinde köyde yaşayanlar evlerine tek bir çivi dahi çakamadı, yeni bina yapılamadı.

SİT ilanı yaşamı zorlaştırdı

Tarımsal faaliyete izin verilmediği için köylüler sadece hayvancılıkla geçimini sağlamaya çalıştı. Nüfusu artan aile bireyleri yeni yapılaşma olmadığı için evlerinde ya kalabalık bir nüfusla oturmaya çalıştı, ya da özellikle genç nesil köyden göç etti. SİT alanı olması nedeniyle köydeki yaşam zorlaştı. Karaman Valiliği de, köy halkının uygun şartlarda yaşamını sürdürmeleri için, yaklaşık 1 kilometre ileride çoğunluğu hazine arazisi üzerinde daha önceden tespit edilen, 160 dekarlık alana taşınmasını kararlaştırıldı.

113 konut yapılacak

Karaman Valiliği, yeni köy yerleşim alanında 113 konutun yanı sıra okul, cami, köy konağı, kültürel tesis alanı, park, spor tesisi alanı, sağlık ocağı ve ticari tesis alanlarının bulunacağını belirtti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Atamer Koçak, toplulaştırma çalışmasının tamamlandığını ve kendilerine sunulacak imar planını beklediklerini, imar planı geldikten sonra inşaat çalışmalarına başlanacağını söyledi.

SİT alanı ilan edilmesi nedeniyle 39 yıldır mağdur olduklarını belirten Madenşehri Köyü Muhtarı Durmuş Ali Demir sürekli göç verdiklerini kaydetti. Köyde yaşamsal hiç bir düzenin olmadığını ifade eden Demir, şunları söyledi:

''Köyümüzde hiç düzenimiz yok. Bir misafir gelse evimiz dar alamıyoruz. Bir tuvalet için fosseptik yapsak yasak. Oğlumuzu evlendiremiyoruz. Çünkü yeni ev yok, olan ev de küçük. Ama şimdi bir umut doğdu. Taşınmada sona yaklaştık. Köyümüzün hemen 1 km ilerisinde hazine arazisi üzerinde Tarım Köy konutları tipinde yapılması planlanan yeni evlerin bize 100'er bin TL maliyeti var. Ancak Kırsal Kalkınma Projeleri hibesi desteğinde maliyetini düşürmeyi arzuluyoruz.''