SİT Alanına Cami Tartışma Yarattı!



Cumhuriyet döneminin önemli merkezlerinden, halk arasında “Hergele meydanı” olarak bilinen SİT alanında, 5 bin 700 kişilik cami yapılması tartışma yarattı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi inşaata tepki göstererek, SİT alanındaki inşaatı durdurmak için yargıya başvurdu.

Cami arazisinin bir kısmının Emek işletmeleri A.Ş., bir kısmının da İller Bankası’na ait olduğu ve bu alanların birleştirilerek Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği bildirildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“Altındağ ve Ulus bölgesi tarihi kent merkezi sınırları içinde. Bahse konu yerde İller Bankasının binası ve Tarihi Seyfi Hakan yapısı var. Ulus semtinin başka bir tarihsel fonksiyonu daha var. Burası TBMM, İşbankası, Merkez Bankası başta olmak üzere Cumhuriyet döneminin önemli yapılarının olduğu bir bölge. Buraya cami yapılacağını daha önce duymuştuk, ancak koruma kurulu kararı gerekiyordu. Kurulun projeyi onayladığını duyduk. Bir yazı yazarak bilgi istedik. Orası tarihi bir bölge. O bölgede yürüme mesfasinde en az 5-6 tane tarihi cami de var. Ulus’un ortasına yeni bir cami yapılmasına ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Yer seçiminin de doğru olmadığını düşünüyoruz. Özellikle tarihi bölgede yapılması, simgesel bir boyutta ve ideolojik bir yaklaşımla yapıldığını düşündürüyor. Koruma Kurulu’nun verdiği kararın ardından konuyu yargıya taşıdık.”