SİT Kararı, ÇED Toplantısını Erteletti



Rize Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından geçen ay Doğal SİT Alanı ilan edilen İkizdere Vadisi’nde yapılması planlanan Gelintaşı Hidroelektrik Santral (HES) projesi Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısının ertelendiğini duyurdu.

Yataksu Elektrik Üretim San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Rize’nin İkizdere ilçesi Çakçor Deresi üzerinde yapılması planlanan 3.33 Megavat kurulu gücündeki ‘Gelintaşı Regülatörü ve HES’ projesi için bugün ‘halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısını’ yapılması kararlaştırıldı. Duyuru sonrası yöre halkı ve İkizdere Derneği yöneticileri, bölgenin SİT kapsamına alındığını ve yapılacak toplantının yasal olmadığı, Rize Valiliği ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün bu duruma göz yumduğu gerekçesiyle, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dernek yöneticileri ayrıca aynı gerekçelerle toplantının ‘iptali ve yürütmesinin’ durdurulması istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne de başvurdu.

Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir de dün bir açıklama yaparak toplantının ertelendiğini duyurdu. Kandemir, vadinin geçen ay SİT kapsamına alındığını anımsatarak "Bu konuda Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı henüz bize ulaşmadı. Dolayısıyla SİT kapsamı belli değil. Eğer HES’in planlandığı Sivrikaya Köyü SİT kapsamında yer alıyorsa sonradan sorun teşkil edecek. O nedenle yapılacak ÇED toplantısını erteledik. Karar elimize ulaştığında gerekli değerlendirmeler yapılacak” dedi.

İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, konuyu yakından takip ettiklerini, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün söz konusu açıklamasını son güne bırakmasının da anlamlı olduğunu belirterek; “Bu durum HES projelerini bizlere dayatmak isteyen zihniyetin yasa ve hukuk tanımazlığın bir başka açık göstergesidir” diye konuştu.

Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere temsilcisi İsmet Ekşi ise, Doğal SİT Alanı ilan edilen İkizdere Vadisi’nde yapımı devam eden ve yapılması planlanan HES projelerinin durdurulması ve iptal edilmesi yerine, sürecin hiçbir şey olmamış gibi devam etmesinin yasa ve hukuk tanımazlıkta son nokta olduğunu vurgulayarak; sorumluların suç işlediklerini söyledi.