"Sit, Ranta Kurban Ediliyor"



Gazi Üniversitesi Hastanesi tarafından bir bölümü otopark olarak kullanılan ve yaklaşık 300 bin TL aylık geliri olan Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) ait sit alanı olan bahçe, cami alanı olarak ilan edildi. Bahçenin üstüne cami ve “şefkat evi”, altına “para basan” otopark yapılacak. Cumhuriyet Gazetesi'nden Fırat Kozok'un haberine göre, hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Benekli, “Biz camiye karşı olan insanlar değiliz. Başka yerler de gösterdik, ama bahçe cami yapma kisvesi altında ranta kurban ediliyor. Bazı siyasiler bile ‘böyle hayırlı bir konuyla ilgili artık uğraşmayın’ diyerek beni aradılar” dedi.

Ankara Anakent Belediye Meclisi Gazi Hastanesi karşısında AOÇ bünyesindeki alana cami ve otopark yapılmasını kararlaştırdı. Toplam 9 bin 17 metrekarelik alanın üstüne cami ve “şefkat evi”, altına da otopark inşa edilecek. Bunun için anakent belediyesiyle AOÇ Müdürlüğü arasında uzlaşmaya varıldı.

Proje kapsamında Emek 8. Cadde ile Çiftlik Kavşağı’ndaki Bayrakkale diye anılan bölgede cami inşaatı başlayacak. Belediye meclisi tarafından alınan kararda, Emek Yunus Emre Cami Yaptırma Derneği’nin 8 bin imzalı dilekçesi nedeniyle kararın alındığı belirtildi. Alanın sit alanı olması nedeniyle gerekli izinlerin alındığı da tutanaklarda yer aldı.

Projenin yaşama geçmesiyle Ankara’nın en büyük ve donanımlı hastanelerinden biri olan Gazi Hastanesi’nin zaten çok dar olan bahçesi iyice yok olacak. Tutanaklarda ayrıca bölgede konut, hastane ve birçok resmi kurumun bulunduğunu halkın ibadet ihtiyacını karşılamakta zorluk çektiği ifade edildi.

‘Tek nefes alanı’

Başhekim Prof. Benekli, cami yapılacak bölgede halen faaliyet gösteren otoparkın üniversite bünyesindeki bir dernek tarafından işletildiğini anlattı. Benekli, “Gazi Üniversitesi Hastanesi, 1100 yataklı bir hastanesi. Zaten küçük bir bahçesi var, bu hastaneden faydalanan yaklaşık 5 bin hasta var. Onların yakınlarını ve öğrencileri de hesaba katarsanız günde 30 bin kişi girip çıkıyor. Bu insanların tek nefes alabilecekleri alan burası” dedi.

‘Bizler camiye karşı insanlar değiliz’

Belediye meclisinin “bölgede cami ihtiyacı var” gerekçesini anlayışla karşıladıklarını, bunun için de üniversiteye ait arsalarda cami için yer önerdiklerini anlatan Benekli, “Bizler camiye karşı insanlar değiliz. Bu civarda başka yerler olabilir. Hastanenin arkasında bir arazi var, orayı önerdik. Eğer amaç Allah rızası için cami yapmaksa oraya yapılabilir. Gösterdiğimiz yer daha merkezi” diye konuştu.