Osmanlı Batığı Su Üstüne Çıkarılacak



İzmir’in Urla İlçesi’nde, 6 bin yıllık ören yeri Limantepe’de bulunan Osmanlı Batığı, yapılacak çalışmalarla su üstüne çıkarılacak. Bu, Türkiye için bir ilk. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde düzenlenen Denizlere Sevgi Platformu (DESEV) Aralık ayı toplantısına katılan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Limantepe’de tarihi mendirek yakınlarında bulunan Osmanlı Batığı’nı çıkarmak için ön çalışmaların devam ettiğini söyledi. Projenin İsrail Hayfa Üniversitesi’yle ortaklaşa yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Erkanal, “Çalışmalarda, artık batık için kazılara başlama zamanı geldi. 2006’nın yaz aylarında kazılara başlayacağız” dedi.

İlk kez bir Osmanlı Batığı’nın su yüzeyine çıkarılacağını ifade eden Erkanal, yine bu yaz başlayacak çalışmayla, Türkiye’nin güney kıyılarının taranarak batıkların tespit edileceğini ve sonuçların bir faaliyet raporu olarak yayımlanacağını söyledi.

Uluburun Batığı Amerika'da sergilenecek
Öte yandan, DESEV’in toplantısında konuşan Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir ise, Kaş yakınlarında yapılan sualtı kazısında çıkarılan ve dünyanın en eski batığı olarak bilinen “Uluburun Batığı” hakkında bilgi verdi.

Aydemir, Bodrum Sualtı Arkeolojisi Müzesi’nde sergilenen batığın ve batıktan çıkarılan tarihi eserlerin National Geographic sponsorluğunda ABD’de sergileneceğini kaydetti.

Aydemir, Uluburun Batığı’nın, Amerika’da önde gelen müzelerde sergileneceğini ifade ederek, bu sayede Türkiye’nin de adının duyulacağını bildirdi.