Sivas’ta Yalıtımda Sertifikasyon Dönemi



Isı Ses Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), Sivas Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen yalıtım kurslarının tanıtımı için Büyük Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısında protokol imzalandı. Proje ile Sivas’ta sertifikalı ustalarla yapılan yalıtım uygulamaları ile hataların en düşük seviyeye getirilmesi ve tüketicinin korunması hedefleniyor. Çalışmayla Sivas ilinde yapılacak yalıtım uygulamalarında görev alacak kişilerde, İZODER tarafından düzenlenen eğitimlerden sertifika alma şartı aranacak.

Yalıtımın ekonomik açıdan önemine değinen Vali Vekili Kemal Şahin, Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 75’inin ithal edildiğini, bu enerjinin çok önemli bir kısmının da ısıtma ve aydınlatmada kullanıldığını ifade etti. Şahin, “Çıraklık ve Eğitim Merkezi’nde bu konuda sertifikalı elemanlar yetiştireceğiz. Bunun yanında talep olursa Halk Eğitim Merkezimiz ve İş-Kur’da kurslar açabiliriz. Bu çalışmanın ilimiz açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise enerjinin, çağın en önemli ve pahalı bir ihtiyacı olduğunu belirterek, “Karşılanması zor, tasarruf edilmesi en doğal bir hadisedir. Bu tür faaliyetleri çok olumlu bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

Yalıtımda Yeni Bir Dönem Başlattık

Son 5 yıldır vatandaşların ısı yalıtımında bir gayret içerisinde bulunduğunu dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, buna rağmen yalıtım yapılan yerlerde yalıtımın uygulama metotları, kullanılan malzeme niteliği açısından yeterli bilgi ve beceriden yoksun olunduğuna dikkati çekti. Çınargil, “Bu doğrultuda Sivas Belediyesi olarak yapmış olduğumuz araştırma, inceleme ve görüşmeler neticesinde Sivas'ta  ısı yalıtımı ile ilgili yeni bir süreci başlatmak için sorumluluk almak durumundayız” dedi. Çınargil konuşmasında, 15 Mart 2010’da başlayan yalıtım kurslarına yoğun ilgili gösterildiğini,  eğitimlerin Nisan ayında devam edeceğini söyledi ve Türkiye’de bir ilk olduğunu düşündükleri 'yalıtımda sertifikasyon' sürecini başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

“İş Birliğimiz Diğer İllere de Örnek Olacak”

Enerji tasarrufuyla ilgili yapılacak çalışmalara uzman ve müfredatlarıyla katkıda bulunarak sertifikasyon sürecine destek verecek olan İZODER’in Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, “Binalarda Enerji Verimliliği sağlanabilmesi için örnek projeler ile halkın bilinçlendirilmesi gerekir. Etkinlik kapsamında İZODER’in hazırladığı 25 bin adet bilgilendirme broşürü de halka dağıtıldı. Ayrıca yalıtım kurslarının yanında mühendislere yönelik seminerler de düzenlenecek” dedi. Şen, aynı zamanda Sivas Belediyesi ile yapılan iş birliğinin diğer yerel yönetimler için örnek teşkil edeceğini sözlerine ekledi.

23 Şubat günü Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan 'Isı Yalıtım' konulu panelinin ardından İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, Teknik İşler ve Eğitim Koordinatörü Timur Diz’e teşekkür plaketi sunuldu.