Siyasiler Aceleci Oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisi ve Galatasaray Adası ile ilgili projeleri değerlendirdi: Prosedür tartışması var. Kötü niyet yok.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı bakanlıkların plan yapma yetkisinin olduğunu, ancak yerel yönetimlerin gözardı edilmediğini söyledi. Galatasaray Adası’na yapılması düşünülen projenin 3194 sayılı İmar Yasası’nın 48. Maddesi’ne istinaden usulüne göre yapılmadığı için reddedildiğine dikkati çeken Topbaş, dosyanın iade edildiğini belirtti.

Tercüman’ın geçen pazartesi günü, “Kara tükendi, sıra denizde” manşetine değinen Topbaş şunları söyledi: “İlgili meslektaşlarım kendi pencerelerinden yorumlar yapıyorlar. Adaya yapılmak istenen projeyi gördüm ve doğru buldum. Ancak bölge SİT alanında olduğu için, nihayetinde kararı ilgili koruma kurulu verecektir. Kurul değişiklik isteyebilir veya reddedebilir. Yerel yönetimler, plan üretme yetkisine sahip olan ilgili bakanlığın kendi alanlarıyla ilgili önceden hazırlanan plan süreçlerine katılmalıdır.”

Gizli, kapaklı bir şey yok
Plan ve proje sürecinin yerel yönetimlerde prosedür biraz daha yavaş olduğu için plan yapma yetkisi olan dört bakanlık ve bürokratların acele davrandığını belirten Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yerel yönetimlerin 1/1000’lik, 1/5000’lik planları meclislerinden geçirmeleri hayli zaman alıyor. Bakanlık, sürecin daha hızlı işlemesi adına böyle bir çalışma yapıyor. Gizli kapaklı bir şey yok. Siz bunu bir şekilde yazıp ortaya çıkardınız. Halk da ne olduğunu öğrendi. Prosedür tartışması var. Kötü bir niyet yok.”

Galatasaray Adası’na yapılması düşünülen projenin süreciyle ilgili yöntem tartışmasının olduğunu sözlerine ekleyen Topbaş şöyle devam etti:

Adaya apartman dikilemez
“Başbakanlığa bağlı olan Yüksek Koordinasyon Kurulu’ndan gelmesi tartışılıyor. Zaten Büyükşehir, eksiklikler olduğunu gerekçe göstererek planı reddetmiş. Dünyanın birçok bölgesini geziyoruz. O ülkelerin sahillerinde olan projeler bizim sahillerimize yapılsa herkes ayağa kalkar. Maalesef herkes kendi bildiğinin doğru olduğunu zannediyor ve böyle bir anlayış var. Türkiye, bir hukuk devleti. Nihayetinde ilgili koruma kurulu projeyle ilgili kararını verecek. Ada bir turizm alanına alınmıştır. Turizm alanındaki uygulama projelerini de tamamı bilimsel kişilerden oluşan kurul değerlendirecektir. Galatasaray Adası’na apartman dikilemez.”

Başbakan biliyor
Başbakan Erdoğan’la görüş alışverişinde bulunduğuna dikkati çeken Topbaş son olarak şunları söyledi:

“Karayolları 17. Bölge arazisi ve Galatasaray’ın Seyrantepe arazileriyle ilgili Başbakanımız ile konuştum ve bu tasarrufu kendilerine örnek gösterdim. Bakanlıklar plan yetkilerini kullanırken, bazı sorunlar yaşadığımızı Başbakanımız’a ilettim. İlgili bakanların bizimle temas kurması gerektiği şeklindeki görüşüme Başbakan da katıldı. Bu sorunu plan yapma yetkisi olan bakanlıklarımıza söyledik. Ancak zaman kazanma, hızlı hareket etme isteği bazen sürecin tersten işletilmesine neden oluyor.”