Smyrna, Efes’ten İki Kat Büyük

Efes Antik Tiyatrosu.

İzmir’de dünyanın en büyük antik tiyatrolarından bir olan Smyrna Tiyatrosu gün ışığına çıkarılacak. Efes Antik Tiyatrosu’nun iki katı büyüklüğünde olduğu saptanan tiyatronun kazılarına başlanması için Kültür Bakanlığı’ndan onay bekleniyor. Yapılan araştırmalara göre Roma dönemine ait antik tiyatronun 13 bin metrekarelik alanda, 3 kademeli ve 30 bine yakın seyirci kapasitesi olduğu belirlendi.

İzmir’de Agora’yla Kadifekale arasındaki yamaçta bulunan Smyrna Antik Tiyatrosu’nun gün ışığına çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Prof. Dr. Mehmet Taşlıalan (Arkeolog): Aşağı yukarı 13 bin metrekarelik bir alan bu; 3 kademeli ve arkasında da bir sütunlu galerisi olan. Batıdaki Milet Tiyatrosu, Efes Tiyatrosu en büyük tiyatrolar arasında görünüyordu. Ama burada yapılan ayrıntılı bir araştırma araştırma gerçekten bu tiyatronun neredeyse Efes’in iki katı büyüklüğünde olduğunu ortaya koydu.

Ödenek için Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra odalar ve sivil toplum kuruluşları da seferber oldu.

Kazı ekibi Kültür Bakanlığı’ndan gelecek onayı bekliyor.

Taşlıalan: Bu yapı ortaya çıkarıldığı takdirde gerçekten bir tarih hazinesi bir anıtsal yapı gün ışığına çıkarılmış olacak. Dolayısıyla yaşayan bir yapıt olacak. İzmir’in birtakım kültürel etkinliklerinin burada yapılması söz konusu. Amacımız Expo 2015’e de hazırlık olarak bu önemli anıtsal yapıyı ortaya çıkarmak ve bir fonksiyon kazandırmak.

Bakanlık’tan onay gelmesi halinde kazılara Eylül’de başlanacak.