Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Profil ile Endüstriyel Yapı Tasarımı Semineri YEM'de Gerçekleşti



Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ve Romanya Yapısal Çelik Derneği (APCMR) işbirliğiyle düzenlenen, GORDIAS Srl Direktörü Zsolt Nagy’nin konuşmacı olarak katıldığı "Soğuk Şekillendirilmiş Çelik Profil ile Endüstriyel Yapı Tasarımı" semineri Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan TUCSA Genel Sekreteri H. Yener Gür’eş, seminerin AB projesi kapsamında gerçekleştirdikleri 5’inci etkinlik olduğunu belirtti. Gür’eş, 1992 yılında kurulan TUCSA’nın amacının; çelik yapı tasarım, yapım ve kullanım alanlarını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi. Kitlesel yapılarda yapı elemanlarının kısa sürede yapılabilmesi, küresel boyutta taşınabilirliği ve sürdürülebilir olması nedeniyle tüm dünyada yapısal çelik sektörünün tırmanışa geçtiğini ifade eden Gür’eş, üretimin her geçen yıl artması nedeniyle çelik konusunda uzman elemanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu ihtiyacı gidermek amacıyla TUCSA tarafından Yapısal Çelik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu belirten Gür’eş, merkezde verilen kaynak ve montaj kurslarının devam ettiğini ifade etti.

Seminer’de GORDIAS Srl Direktörü Zsolt Nagy de "Soğuk Şekillendirilmiş Hafif Çelik İle Yapı Tasarımı" başlıklı bir konuşma yaptı. Endüstriyel binalarda soğuk şekillendirilmiş çelik kullanımını anlatan Nagy, tasarım sürecinde mühendislere yardımcı olacak yazılım örneklerine değindi. Soğuk şekillendirilmiş çelik profillerin kullanımından kaynaklanan tasarım problemlerine örnekler veren Nagy, bazı montaj hatalarından da bahsetti.