Söğütlüçeşme’ye AVM Meclis Gündeminde



İstanbul’un en değerli bölgelerinden olan Kadıköy Söğütlüçeşme’ye ‘gar görünümlü AVM’ kurulmak istenmesi Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın özel imar değişikliğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yanıt istedi.

BirGün’de yer alan habere göre; Anayasa Hukuku Profesörü de olan Kaboğlu, “İstanbul’a ihanet” olarak tanımlanan projenin Anayasa 127’de merkezi idareye tanınan idari vesayetin kötüye kullanılması olduğunu bildirdi. Kaboğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plan değişikliğinin yapılması aşamasında yerel yönetimler ile Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odasının görüşlerini almadığına dikkat çekerek, “Bakanlık, genişletilen yetkilerini kötüye kullanmakta; Söğütlüçeşme’de boş alan sayılabilecek son bölgelerden olan gar sahasını ranta kurban etmekte.” dedi.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Kaboğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na şu soruları yöneltti: “Bakanlık ve TCDD Genel Müdürlüğü, arazide AVM projesine gereksinim duymasının, görev-yetki-sorumluluk bakımından hukuki dayanağı nedir? Emek ve enerji neden demiryollarının geliştirilmesine ayrılmamakta?”

Kaboğlu, Bakan Murat Kurum’dan ise şu soruları yanıtlamasını talep etti: “İnsan ve araç yoğunluğunun fazla olduğu İstanbul açısından kavşak noktası olan Söğütlüçeşme’de AVM yapılmasına olanak tanıyan plan değişikliğini neden yapmıştır? Plan değişikliği yoluyla bölgede yapılacak AVM’nin çevre ve şehir açısından ortaya çıkaracağı riskler ortaya konulmuş mudur? Hesaplanmışsa riskler nelerdir?”