Sokak Hayvanları Güneş Enerjili Otomatlarla Beslenecek



Ankara ’da Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından ilçenin belli bölgelerinde otomatik suluk ve yem makinaları konulmaya başladı. Özellikle şehir merkezinin dışında sokak ve yaban hayvanlarının yoğun olduğu bölgelere yerleştirilen otomatik yemlik ve suluktan hayvanların daha rahat yararlanabilmesi amaçlanıyor.

Güneş enerjisi ile çalışan sistemin deposuna konulan yem, yaban hayvanı geldiğinde otomatik olarak cihazın önündeki yem odağına iniyor. Sokak hayvanları yemlikten karnını doyurduktan sonra otomatik suluktan da su ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Aç susuz kalmasınlar

Sitemin güneş enerjisi ile çalışan bir ürün olduğunu söyleyen Denge Veterinerlik İmalat Müdürü Düzginar Kocapehlivan şunları söyledi:

"Bu sistem sokak hayvanlarını ve yaban hayvanlarını beslemek, su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretilen bir makinedir. Çalışma sistemi fotosel sistemleri, akü ve bilgisayar programlarıyla programlanmıştır. Zaman saatine göre ayarlıdır. Ayarlama sistemi elinizde olduğu için istediğimiz saate ayarlayabiliriz. İstediğimiz gramajda mama verebilir ve su ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Şuanda Türkiye genelinde 50 noktada makinemiz mevcuttur. Bu sayıyı daha çok artırmak istiyoruz. Özellikle aç kalmaları nedeniyle insanlara rahatsızlık veren sokak hayvanlarının yoğun olduğu yerlerde bu rahatsızlığı önlemek amacıyla çok etkili bir sistemdir. Sokak hayvanlarını belirlenen merkezlerde toplamaya da faydası oluyor."

Bu sistemle sokak hayvanlarının susuz ve aç kalmalarıyla meydana gelen ölümlerin önüne geçeceklerini belirten Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdür Mehmet Akif Topçu, hayvanların yaşamalarına yardımcı olmak amacıyla belediye olarak rehabilitasyon çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Destek bekleniyor

Daha öncede sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmaması için ilçenin muhtelif yerlerine gıda bıraktıklarını hatırlatan Topçu, o gıdaların zaman içerisinde kokuşmaya başladığını, zehirlenmelere sebep olabileceğini düşünerek yeni sistemi uygulamaya koyduklarını kaydetti.

Topçu, "Bu konuda duyarlı olan sokak hayvanlarına karşı ilgisi ve alakası olan vatandaşlarımızı belediyemize hayvanlar için hazır gıda konusunda desteklemesi için davet ediyoruz. Özellikle hazır mama konusunda ihtiyacımız olacak bu desteklere ilgi ve alakaları için şimdiden teşekkür ederim. Yaklaşık iki saat oldu biz bunu monte edeli iki saat içerisinde yaklaşık yirmi otuz tane köpeğin ilk defa gördükleri halde gelip gıda aldıklarını ve su içtiklerini gözlemledik. Bu çok hoşumuza gitti. Yerinde ve güzel bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.