Sokak Lambalarının Faturalarını Halk Ödeyecek



72 milyonluk Türkiye’de işsizlik oranı çıkmış yüzde 13,5’e. Yoksulluk sınırı konfederasyonların açıklamalarına göre 3 bin liraya yaklaşmakta. Buna karşılık asgari ücret net 621 TL. Ev giderleri yetmezmişçesine şimdi de yurttaşın sırtına sokak lambalarının faturası binecek.

Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı’na göre yılda 500 milyon TL’yi ulaşan sokak aydınlatmalarının faturası artık halkın sırtına bindirilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıda yapılan değişikliğe göre, bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı ve belediyeler tarafından ödenen sokak aydınlatmalarının bakımı ve elektrik faturalarından, artık elektrik dağıtım şirketleri sorumlu olacak. Şirketler de bu bedeli ‘dağıtım tarifesi’ kapsamında tüketicinin faturasına yansıtacak. Böylece, sokaklar yurttaşın cebinden çıkacak para ile aydınlatılacak.

EMO: Halka Çifte Vergilendirme

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, “AKP bu uygulama ile yurttaşı daha fazla mağdur edecek” dedi.

2008’de yürürlüğe konulan Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 17. maddesine işaret eden Göltaş, şunları söyledi:
"Söz konusu maddeye göre, cadde ve sokak aydınlatılması ve gerekli ölçüm sistemlerinin işletilmesi, 2015’e kadar Hazine ve Belediyeler tarafından karşılanıyordu. Belediyeler sokak aydınlatılması için ödeyecekleri bedellere kaynak yaratmak için elektrik faturalarına ‘Belediye Tüketim Vergisi’ adı altında yüzde 5’lik bir vergi talebi bulunduruyordu. Belediyelere, elektrik faturaları üzerinden aktarılan bu kaynak, sokak aydınlatılmasına ilişkin ödemelerde kullanılıyordu. Yani yurttaşların faturası üzerinden belediyelere aktarım yapılıyordu. Ancak tasarıda yapılan yeni değişiklik ile sokak aydınlatılma bedeli direkt elektrik faturalarına yansıtılacak. Bu uygulama çifte vergilendirmeye neden olacak, yurttaşın cebinden iki defa para çıkacak."

‘Hizmetsiz Vergi Ödetilecek’

Sokak aydınlatılmalarının Türkiye’de bölgelere göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken EMO Başkanı Göltaş, başlatılacak yeni uygulamanın sakıncalarını şöyle açıkladı:

“Gelişmiş kentlerde sokak aydınlatılmaları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine göre çok daha fazla. Söz konusu bölgelerde kalan kentlerin sokak aydınlatılmaları konusunda ciddi eksiklikler var. Sokak aydınlatılmaları bakım ve onarımında ülkenin her tarafında bir eşitlik sağlanmadan böylesi bir vergilendirmeye gidilir ise büyük adaletsizlikler yaşanacaktır. Küçük kentlerde zor koşullarda yaşayan yurttaşlar, yararlanamadıkları hizmet için bedel ödeyecektir” dedi.

AKP hükümetinin uygulamalarla yurttaşı daha fazla mağdur ettiğini söyleyen Göltaş, konunun takipçisi olacaklarını ve bakanlığın hazırlattığı tasarıya karşı dava açacaklarını belirtti.