"Soma Faciasının 'Son Uyarı' Olmasını Ümit Ediyoruz"



Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) yapılan yazılı açıklamada, Başkan Tuğrul Kudatgobilik'in, Cenevre'de gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 103. Uluslararası Çalışma Konferansı'ndaki değerlendirmelerine yer verildi. Konferansta konuşan Kudatgobilik'in, 30 Haziran 2012'de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nca Türk işverenlerin, işletmelerde uygulanabilecek her türlü iş sağlığı ve güvenliği gereğini yerine getirmekle ve çalışanları korumak için tüm koruyucu ve güvenlik teçhizatını temin etmekle yükümlü olduklarını belirttiği ifade edildi.

İşverenin, işyeri hekim ile risk analizlerinden ve çalışan eğitimlerinden sorumlu iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından oluşan ekibi istihdam etmesi gerektiğine değinen Kudatgobilik, konferanstaki konuşmasında şunları kaydetti:

"Yeni Kanunun uygulanmasıyla beraber, sosyal tarafların da katılımıyla 37 yönetmelik ve 3 tebliğ yürürlüğe konuldu. Yeni araçlar sayesinde, ILO standartlarına ve AB normlarına uygun, yeni iş sağlığı ve güvenliği yasal çerçevemiz tamamlandı. Türkiye halen ILO'nun 155,161 ve 187 numaralı Sözleşmelerini onaylamış durumdadır. 167 ve 176 numaralı Sözleşmelerin onaylanma süreci ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılmıştır.

Konfederasyonumuz büyük sanayi kazaları konusunda bir rehber geliştirmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu ile işbirliği halindedir. Bu çabalar, özellikle Soma'da yaşananlardan sonra, büyük sanayi kazalarını önlemede kamu sektörü ve özel sektör desteğiyle çok yönlü bir yaklaşım kazanılmasında önemli rol oynayacaktır. Farklı paydaşlar arasında sağlanacak rehberlik ve işbirliği yoluyla, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun tam anlamıyla uygulanması için Soma faciasının 'son uyarı' olmasını ümit ediyoruz".