Soma Maden Faciası Davası Başladı



Soma maden faciasına ilişkin Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 8 tutuklu, 37 de tutuksuz sanık hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava başladı.

Dosyanın kapsamı itibarıyla mahkemenin Akhisar Adliye Sarayı'ndaki duruşma salonu yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülen davada, ölen madenci yakınları isim ve güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı.

Tutuksuz sanıkların salona gelerek katıldığı duruşmaya, İzmir Aliağa'daki cezaevinde tutuklu bulunan 8 sanık ise mahkeme heyetinin aldığı karar gereği getirilmedi. Tutuklu sanıklar duruşmalara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile cezaevinden katılacak.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da duruşma salonundan izlediği davayı, ulusal ve uluslararası çok sayıda basın kuruluşu da takip ediyor.

Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla bazı maden şirketi yöneticileri ve çalışanları hakkında açılan davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talebiyle mahkemeye çıktı.

Madenci yakınları tepki gösterdi

Soma’daki faciaya ilişkin davanın ilk duruşmasına katılan madenci yakınları, davada tutuklu olarak yargılanan 8 sanığın duruşmaya getirilmemesine tepki gösterdi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesi çok sayıda madenci yakını ve avukat, salona girmek için polis barikatı önüne geldi.

Duruşmaya faciadan 3 gün sonra doğan 11 aylık oğlu Durmuş ile gelen Tomurcuk Sidal, eşi Ergün'ün çocuğunu hiç göremediğini, oğlunun mezar taşına 'baba' dediğini söyledi.

Kızı Nermin Köse ile duruşma salonuna gelen Gülfidan Köse ise eşi Erdoğan'ı kaybetmenin acısının 11 ay geçmesine rağmen hiç azalmadığını, bugün hesap sormak için mahkemeye geldiklerini ancak sorumluların kendilerinden kaçırıldığını iddia etti.

Öte yandan ismi listede bulunmayan bazı madenci yakınlarının duruşma salonuna alınmaması kısa süreli gerginliğe neden oldu. Duruşmayı izlemek üzere ilçeye gelen bazı milletvekillerinin, mahkeme başkanı ile görüşmenin ardından madencilerin birinci derece yakınlarının da salona alınmasına karar verildi.

Soma'dan Akhisar'a konvoyla gelen bir grup madenci yakını ise "Şehit Madenci Aileleri" yazılı pankartın arkasında toplanarak yürüyüş yaptı. Daha sonra polis barikatı önüne gelen grup içindekiler, polis aramasından sonra salona alındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve bazı milletvekilleri de duruşma öncesi açıklama yaptı.