Soma'da İşçisiz Tatbikat Yapmışlar



Maden ocağındaki ihmaller nedeniyle eleştirilen Adalı, duruşmada bir çok madenci ailesinin tepkisiyle karşılaştı. Madende taşeron sisteminin devamı olan dayıbaşı yönteminin devam ettiğini belirten tanık işçi ifadelerine karşın bunu kabul etmeyen Adalı, "Madende ekipbaşları vardır. Bunlar işleri takip eder çıkarlar" dedi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Emre Döker'in haberine göre, Adalı, dayıbaşlarının fazla üretim yapmaları halinde fazladan para alıp almadığını bilmediğini de söyledi. “Ekipbaşları sendikalı mı?" sorusuna, Adalı, "Bilmiyorum" yanıtını verdi. Soruyu soran avukat İbrahim Arzuk, "Ekipbaşları işveren temsilcisi olduğu için yasa gereği sendikalı olmuyor. Katliamın nedeni işçilerin çalıştırılma biçimidir" diye konuştu.

Kazadan önce işçilerle tatbikat yaparak acil durum planı yapması gereken Soma Kömürleri AŞ'de sadece işletme müdürleri ve mühendislerin tatbikat yaptığı ortaya çıktı. Adalı, işçilerle herhangi bir tatbikat yapmadıklarını sadece 3 yıl önce mühendislerin de katıldığı tatbikatla olası bir kaza anında madenin nasıl tahliye edileceğini çalıştıklarını söyledi. Üretim müdürü Adalı, işçilerin tatbikat yaptığını "duyduğunu" da söylemesi salonda gülüşmelere neden oldu.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Avukat Berrin Demir de, madende inceleme yapan müfettişlerin 25 metre gittikten sonra geri dönerek maden yöneticileriyle kuzu çevirme yediğini söyledi. Adalı ise iddiayı kabul etmediğini söyledi. Avukat Demir bunun üzerine tepki göstererek, "Arkanızdaki patron 3 kuruş fazla kazansın diye böyle savunma yapıyorsunuz. Yok böyle bir şey. Kırmızı Pazartesi romanını okuyun. Herkes suçlunun kim olduğunu biliyor" dedi.