Soma'da Üretime Açılan Ocakta İşçiler Endişeli



Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından yapılan teftişler sonucu kapatılan Soma Kömürcülük A.Ş.’ye ait Işıklar Ocağı’nda eksikliklerin giderildiği iddia edilen bir bölümde üretim 9 Eylül’de başladı. Firmanın kendini hazır hale getirmesi halinde ocaktaki diğer bölümlerde de üretime geçileceği belirtildi. Birgün Gazetesi'nden Gül Gündüz ile Aydın Demir'in haberine göre, ancak ocakta çalışan işçiler, hâlâ madene korkarak indiklerini anlatıyor.

İsmini vermeyen bir işçi, “Devlet burayı nasıl açtı, bilmiyorum. Sorumluluğu alacaklar mı? 8 yıldır bu ocakta çalışıyorum. Çoğu işçi gibi ben de tazminatım yanacak diye ayrılmıyorum işten. Korka korka da olsa ocağa giriyoruz, mecburuz” dedi. Bir diğer işçi ise, ocağın bir ayağının üretime açıldığını ve bu küçük alan için 2 bin kişiye çağrı yapıldığını söyledi. Bunun risklerine dikkat çeken işçi, “Burada hiçbir ocak güvenli değil. Eski karbonmonoksit maskelerini kullanıyoruz hâlâ” diye konuştu.

'Sadece boruları düzeltmişler'

Soma’da işçi komiteleri ve Dev Maden-Sen örgütlenmesinde çalışan sendikacı Kamil Kartal ise, üretime açılan madende alınan güvenlik önlemlerinin göstermelik olduğunu söyledi. Kullanılan eski gaz maskelerinin bile değiştirilmediğini belirten Kartal, “Değiştireceklerini söylüyorlar, bekliyoruz” dedi. Kartal, “Alınabilecek en kolay tedbir iş güvenliği malzemelerinin temini, ama bu malzemelerin bile adi ve kalitesiz olduğunu biliyoruz. Üretime açılan bölümde proje kontrollerinin yapıldığını söylüyorlar. Ancak tek yaptıkları, uygulama borularının çelik hale getirilmesi” diye konuştu.

İşçilerin korkarak da olsa çalışmak zorunda olduklarını belirten Kartal, “Maden işçisi ne kadar korksa da kendisini maden ocağında çalışmaya mahkûm hisseder. Başka bir alternatifi yok” diye konuştu.

CHP’li özel sormuştu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, geçen günlerde Meclis’e sunduğu soru önergesinde Atabacası ve Işıklar’da üretimin başlayacağına dikkat çekerek, “Hangi eksiklikler giderildi de bu ocakları açıyorsunuz?” diye sormuştu.

10 gündür zaten üretim yapılıyordu

Soma’da çalışan maden işçisi Sefa Köken, Işıklar Ocağı’nın 9 Eylül’de açıldığını, ama aslında 10 gündür bu ocakta üretim yapıldığını söyledi. Köken, “Serseri vardiya ve paşa vardiyası madene giriyordu” dedi. Soma’nın acısına şimdi de Torunlar’da ölen işçilerin acısının eklendiğini söyleyen Köken, “O işçilere de şehit denilmiş, bizim arkadaşlarımıza da şehit demişlerdi. İşçileri ölüme yolluyorlar, sonra da şehit diyerek aileleri, kamuoyunu yatıştırıyorlar, ama ölümlerin durdurulması için hiçbir adım atılmıyor” diye konuştu.

Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına da dikkat çeken Köken, “15 gündür bankalar borçların ödenmesini istiyor, üstelik faiziyle beraber. İnsanlar da para yok. Nasıl ödeyecekler?” diye sordu.