Son Dalyan Yok Oluyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün, Kuş Cenneti bünyesindeki Homa Dalyanı’na müdahale etmesiyle başlayan kriz büyüyor. Çevre İl Müdürlüğü, SİT kapsamındaki bölgede izinsiz çalışma yapıldığı gerekçesiyle faaliyetleri durdurduktan sonra suç duyurusunda bulunmak için tutanak  tuttu. Büyükşehir Belediyesi, Dalyan’ın korunması için 100 kamyon malzemeyle yaptığı düzenlemeyi baskılar nedeniyle bozarak geriye götürdü.

Cennet elden gidecek

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Uğur Sumru, Kuş Cenneti’nde 281 tür olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Denizin, dalyanı yutmaması için önlem alınması şart. Bugüne kadar doğal yollarla korumaya çalıştık fakat olmadı. Kesin bir tahkimat yapılması gerekiyor. Belediye bize gerekli işleri yaptı. Fakat Çevre İl Müdürlüğü, çalışmaları durdurdu. Oysa bu çalışmalar yapılmazsa Dalyan da, Kuş Cenneti de elden gidecek.”

Bir tek Homa kaldı

E.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş, “Orada 20 yıl önceye kadar beş doğal dalyan vardı. Homa dışındakiler yok oldu. Deniz yuttu. Müdahale edilmezse, Homa Dalyanı’nı da deniz yutacak. Kuş Cenneti ağır bir darbe alacak. En küçük kuştan, şahine kadar oradaki bütün kuşlar ciddi biçimde etkilenecek. Tepeli pelikanlar üreyemeyecek” diye konuştu.

Önce yapıldı sonra söküldü

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri üniversitenin talebi üzerine çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Kıyı Kordun’u sabitlendi. Bu çalışmalar haziran ayında başladı ve kasım ayında bitirildi. O kadar zaman bekleyip iş bittikten sonra tutanak tutulması düşündürücü. 100 kamyon malzeme oradan sökülüp taşınmak zorunda kalındı” dedi.

Sıkı, Kıraç’tan destek istedi

EÜ Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, makamında ziyaret ettiği Vali Cahit Kıraç’a, Kuş Cenneti için alınan Koruma Kurulu kararlarının uygulanması çağrısında bulundu. Sıkı, balıkçı çardaklarının kaldırılması, hayvan otlatılmasının yasaklanması ve okaliptüs ağaçlarının kesilmesi kararlarının 10 yıl önce alındığını hatırlattı. Kıraç, korunması için tüm imkanların seferber edileceğini söyledi.

Mustafa Yılmaz / İzmir Milliyet - Latif Sansür / DHA