Son Hali İçler Acısı



DHA'nın haberine göre, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, zamanında doğal yaşam alanı olan Amik Gölü'nün kurutulmasında izlenen yolun, Gölbaşı Gölü için de aynı şekilde izlendiğine dikkat çekerek, yetkilileri bu gölü ve içinde bulundurduğu doğal yaşam alanını korumaya davet etti. Gölbaşı Gölü'nün, Hatay'ın kurutulan Amik Gölü'nden sonra en büyük ekosisteme sahip alanı olduğunu kaydeden Abdullah Öğünç, "Gölbaşı Gölü ve sulak alanı, eşine az rastlanır, özgül bir örnektir. Gölün bulunduğu alan, Anadolu kuşağı ile Afrika kuşağı arasında geçit bölgesi olup flora ve fauna çeşitlenmesinin olduğu nadir ekosistemleri içerir. Bu bölge sadece Afrika elemanları ile Ortadoğu su sistemlerinin elemanlarını içermekle kalmaz, aynı zamanda Akdeniz ile Asi Nehri bağlantısı sayesinde nesli dünya çapında kritik seviyede tehlikede olan Avrupa yılan balığı gibi bazı deniz aşırı okyanus elemanlarını da barındırır. Gölbaşı Gölü, kayda değer miktarda nadir, zarar görebilir veya tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerini barındırmaktadır. Gölbaşı Gölü, kıtalar arası öneme sahip kurutulan Amik Gölü'nün hem en önemli kaynağını, hem de Amik Gölü ekosisteminin küçük bir modelini halen bünyesinde barındırmaktadır" dedi.

Göl endemik türlere evsahipliği yapıyor

Gölbaşı'nın endemik türlere ve nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok balık türüne evsahipliği yaptığını kaydeden Öğünç, ayrıca 185 kuş türünün yaşadığını, ancak son dönemde dikkatsizce açılan drenaj kanallarıyla gölde su kalmadığını, göl içindeki sazlıkların ise bölgedeki vatandaşlar tarafından ateşe verilerek yaşam alanlarının yok edildiğini vurguladı. Öğünç, "Bugün gerekli önlemler alındığında Gölbaşı bu kuş türlerinin bir bölümü, büyük popülasyonlar şeklinde barınabilirler. Kurutulması Hatay'da ekolojik denge dahil hayatın her alanına büyük darbe vuran Hatay Amik Gölü'nün bölgesel etkilerinin bir nebze olsun azaltılması adına yaklaşık 6 yıldır Kırıkhan Gölbaşı Gölü'nde Amik Gölü'nün işleyen bir modelinin oluşturulmasına yönelik bir takım girişimlerimiz oldu" diye konuştu.

Gölün son hali içler acısı

Açılan drenaj kanalları nedeniyle gölde su kalmadığını, 6 yıldır Gölbaşı'nı yeniden yaşatmak için başladıkları çalışmaların bugün neredeyse başarısızlıkla sonuçlandığını ifade eden Öğünç, şöyle konuştu:

"Ancak geldiğimiz noktada ortada göl diye bir şey kalmamış. DSİ tarafından bölgedeki suları drene etmek için plansız ve düşüncesizce çok fazla miktarda yapılmış drenaj kanalları alanın suyunu bütünüyle çekip bitirmiş. Su kalmamış, saz ve kamışlar yakılmış gölde canlı yaşama dair bir emare çok küçük bir alan hariç neredeyse kalmamış. Hiç zaman kaybetmeden ilgili bakanlıklar tarafından gölde tespit ettiğimiz mevcut sorunların bertarafına yönelik çalışmalara bir an önce başlanmalıdır. Asla ve asla gölün ve yakın çevresinin suyu drene edilmemelidir."