Sony, ‘iF Ürün ve Tasarım Ödülleri 2010’da 2’si Altın, 9 Ödül Aldı



Sony, iF Ödülleri 2010’da 2’si altın olmak üzere toplam 9 ödül aldı. BRAVIA ZX1 serisi ultra ince LCD televizyonu ve Cyber-shot DSC-TX1 dijital fotoğraf makinesi, ‘2010 iF Altın Ödülü’nü almaya değer bulundu. HDR-CX520V Handycam video kamera, Sony VAIO X Serisi notebook ve PCM-M10 Linear PCM Recorder, Sony’nin diğer ödüllü ürünleri arasında yer alıyor.

Almanya Hanover’deki CeBIT Fuarı’nda gerçekleştirilen ödül töreninde, Sony adına ödülleri alan Sony Avrupa Tasarım Merkezi Direktörü Tak Kawagoi, tasarımcılarının daima Sony’nin ‘daha önce yapılmamış olanı yap ve hep bir adım önde ol’ kurumsal felsefesiyle çalıştıklarını vurgulayarak, "BRAVIA ZX1 TV ve Cyber-shot TX1 dijital fotoğraf makinesi ürünlerimizin altın ödüle layık görülmesi, bu anlayışın ve Sony’nin teknolojiyle tasarımı ne kadar başarılı bir şekilde bütünleştirdiğinin en güzel örneğidir” dedi. Kawagoi, Sony ürün tasarımcılarının, yeni bir ürünü yaratırken kullanılacak materyalden, kullanıcı arayüzü ve renk detaylarına kadar pek çok unsuru göz önünde bulundurduğunu belirtti. Altın ödüllü DSC-TX1 Cyber-shot dijital fotoğraf makinesi tasarlanırken renk seçimiyle ilgili süreçler hakkında bir örnek veren Kawagoi, “DSC-TX1’de gördüğünüz renk ve dokular, kamera gövdesinin harika kıvrımlarını tamamlayarak, zenginleştiriyor. Bunu sağlayabilmek için gövde mat ve lens kısmı da saten olarak belirledik örneğin. Adeta bir mücevher gibi parlayan bu dış yüzey, tamamen partiler ve büyüleyici etkinlikler düşünülerek tasarlandı" şeklinde konuştu.  

iF jürisinden Sony’ye övgü

iF jürisi, altın ödüle layık görülen Sony tasarımları hakkında değerlendirmesi şöyle: “Cyber-shot dijital kamera, inanılmaz derecede ince. Minimal tasarımıyla kullanıcıya harika fotoğraf kareleri çekme imkanı sunuyor. Bunun da ötesinde geniş yelpazedeki renk seçenekleriyle adeta küçük bir parça mücevhere benziyor. Tak ve keyfini çıkar.”

BRAVIA ZX1 serisi TV ise minimalist tasarımı ile övgüye değer bulundu ve jüri üyeleri, “Bu düz ekran TV, tam adına yakışır nitelikte. Büyüleyici derecede hafif olmasının yanında tasarımı olabildiğince minimalist. Kablo ve bağlantı parçalarının titizlikle ortadan kaldırılmasına imkan tanıyan yapıya sahip paneli son derece zevk sahibi” dedi. 



Sony’nin iF Altın Ödüllü Ürünleri

BRAVIA ZX1 Serisi ‘Ultra ince LCD televizyon’

BRAVIA ZX1, 40 inçlik (102 cm) ekran genişliği ve 12.2kg’lık ağırlığı ile dünyanın en ince ve hafif LCD televizyonu. En ince noktası 9.9 mm olan televizyon, Sony tasarımcıları tarafından konulduğu her ortama büyüleyici bir güzellik ve şıklık katması amacıyla tasarlandı. Televizyon, kablosuz özelliğe sahip olduğundan, evin her köşesine rahatlıkla konulabiliyor. Bir sehpanın üzerine yerleştirebileceği gibi, ince çerçevesi sayesinde güzel bir 'high definition' resim gibi duvara monte edilebiliyor. Ürünün minimalist tasarımı, düz arka panel, gereksiz kablo ve bağlantı parçalarına ihtiyaç duymayan yapısı gibi detaylarla mükemmele ulaşıyor. Sony’nin Monolithic Design anlayışının bir ürünü olan bu ultra-ince LCD TV modeli, oturma odasına yepyeni bir hava ve ilham katıyor.   

Cyber-shot DSC-TX1 dijital kamera

Önceki modellerin incelik özelliğine sahip olan DSC-TX1, fotoğraf kalitesi ve film çekebilme özelliği ile zenginleştirildi. T serisi kameraların karakteristik aluminyum lens kapağı özelliğine sahip model, her iki tarafında da eğim verilmiş yan yüzey hatları ve düz ön yüzü, yuvarlatılmış lens çevresi gibi tasarım özellikleriyle geliştirildi. Böylece bir önceki modellerin ince ve sağlam görünümlerine karşı daha yumuşak detaylarla donatıldı. 5 farklı renk seçeneği ile sunulan kameranın ayrıcalıklı yumuşak eğimli yüzeyinin güzelliğini artırmak için lens kapağı parlak bir boya ile cilalandı. Altın renkli modelin kıvrımlı yüzeyine ise alüminyum boya harika bir parlaklık veriyor. 

iF Ödüllü diğer Sony ürünleri

VAIO X Serisi notebook PC
VAIO P Serisi mini notebook PC
CMT-DH70SWR / DH50R Mikro Ses Sistemi
BDV-Z7 Blu-ray Disc Ev Sinema Sistemi
HDR-CX520V Handycam video kamera
HDR-CX120/CX100/CX105E/CX106E Handycam video kamera
PCM-M10 Linear PCM Recorder