Southbank'ta 'Kaykay Pisti' Kavgası



Southbank’teki Kraliçe Elizabeth Gösteri Merkezi’nin hemen alt kısmında bulunan ve bitmemiş bir inşaat görüntüsü veren, sütunlarla kaplı alan, son kırk yıldır kaykaycılar tarafından pist olarak kullanılıyor. Mekan, bisiklet göstericilerinin ve graffiticilerin mekanı haline gelerek, bugünkü görüntüsünü ve işlevini kazanmış. Kimilerine göre Southbank, İngiltere’de kaykaycılığın doğduğu yer.

Ancak İngiltere kaykaycıları için vazgeçilmez hale gelen Southbank pistinin, civardaki festival alanları ve gösteri merkezlerinin yeniden yapılandırılması sırasında yıkılması; yerine kafeler ve lokantalar yapılması planlanıyor.

Pist yerine kafe

Başta Kraliçe Elizabeth Gösteri Merkezi olmak üzere, Southbank’te yapılması planlanan restorasyon çalışmaları için 120 milyon sterlin fon sağlanması hedefleniyor. Southbank Vakfı'nın sanat yöneticisi Jude Kelly’e göre, restorasyon çalışmalarıyla çocukları sanatla buluşturacak yeni alanlar yaratmak ve Southbank’i bir sanat merkezi haline getirmek planlanıyor. Kelly, Southbank gibi sanatla iç içe olan bir alanda daha çok kafe ve restauranta ihtiyaç duyduklarını, bu yüzden kaykay pistini kaldırmaları gerektiğini dile getirirken; pistin iki yüz metre batıya taşınacağını ifade ediyor.

Wood: Pisti sanatla yeniliyoruz

Yaklaşık 40 yıl önce kaykaycılar tarafından ‘keşfedilen’ pistin yıkılması ve farklı bir yere taşınması planlarını durdurmak için bir kampanya başlatılmış durumda. BBC Türkçe’den Mehmet Atakan Foça'nın haberine göre, 'Çok Yaşa Southbank' ismiyle başlatılan kampanya için şu ana kadar 60 bini aşkın imza toplanmış.

Kampanya sözcüsü Henry Edward-Wood, kaykay pistinin yıkılmaması için toplanan imzaların parlamentoya gönderileceğini ifade ediyor. Wood, Southbank pistinin Londra’da başka bir örneği olmadığını ve ‘sokak sanatçıları tarafından bulunması, graffitiler (duvar yazıları) ve gösterilerle sanatsal bir mekan haline getirilmesi’ bakımından benzersiz olduğunu söylüyor. Wood, parkın taşınması hakkında “Yeni ve farklı bir kaykay alanına ihtiyacımız yok. Yeniliği biz kendimiz yaratabiliyoruz ve sanatla burayı yeniliyoruz” diyor. Ayrıca sözcüye göre, Southbank kaykay pisti, tüm dünyada sanatın 'farklılıklardan arındırılarak’ iş dünyasının kıskacına nasıl alındığını gösteren küçük bir örnek.

Southbank’in yöneticilerinden, müzisyen Billy Bragg, Guardian gazetesinde yayımlanan yazısında, fon bulunması halinde restore edilmesinin Southbank’i daha çok insanın gidebileceği bir sanat merkezi haline getireceğini savunurken, kaykay pisti yerine yapılacak kafelerin kendi işini kurmak isteyen genç girişimcilere verileceğini ifade ediyor.

“Yeni pist izole ve sahte olacak”

Kaykaycılardan 22 yaşındaki Robin, yedi yıldır Southbank’e kaymaya geldiğini ifade ediyor. Robin için Southbank pistinin önemi, bir çok arkadaşıyla buluşabilmek ve para vermeksizin keyifli zaman geçirebilmek. Pistin taşınması hakkında Robin “Southbank pistinin önemi, buranın bir kaykay pisti olarak tasarlanmamış, kaykaycılar tarafından bulunmuş olmasında saklı. Adı kaykay pisti olan yeni bir alan tasarlamaları durumunda, buradaki ruh orada olmayacak. Her şey paralı olacak” diyor.

Bir diğer kaykaycı Luka, Litvanyalı. 4 yıldır Londra’da. 4 yıldır da Southbank’e devamlı kaymaya geliyor. Onun için Southbank’in önemi ise pistin ‘çok büyük bir tarihi’ barındırmasında.

Kampanyaya destek verenlere göre Southbank’teki pistin sokak sanatının yaşandığı tarihi bir yer olması anlamıyla manevi bir değeri var. Bu nedenle 'Çok Yaşa Southbank' destekçileri oluşturulacak yeni pistin ‘suni’ bir yer olacağını düşünüyor. Kampanya sözcüsüne göre, yeni yapılacak kaykay alanı ‘sahte, izole ve farklılıklardan arındırılmış’ bir yer haline getirilecek.

Parlementodan destek

İngiliz Parlementosu’nda milletvekili olan, İşçi Partisi hükümetinin kültür ve medya bakanlarından Ben Bradshaw, Çok Yaşa Southbank kampanyasına destek amacıyla vermiş olduğu röportajda, Southbank yöneticilerinin bir kez daha düşünmesi gerektiğini dile getiriyor. Londra Üniversitesi Akademisi’nden sokak kültürü ve mimarlık profesörü Iain Borden ise Cultour Magazine’e yaptığı açıklamada, pistin kaykaycılar ile Southbank yöneticileri arasındaki tartışmadan daha önemli bir soruna, kamusal alan sorununa işaret ettiğini ifade ediyor.