S&P: Türkiye Gelişmekte Olan Ülkeler Arasında En Zayıfı



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, petrol fiyatlarında keskin düşüşün önümüzdeki yıl Türkiye'nin kredi notuna fayda sağlamasının muhtemel olmadıığını bildirdi.

"Petrol fiyatında düşüş Türkiye için gerçekten bir nimet mi?" başlıklı bir rapor yayınlayan S&P analisti Aarti Sakhuja, "Düşük enerji fiyatlarının düşük ithalat faturası olarak sağladığı fayda, ihracatta düşüş ve düşük sermaye akışlarıyla kısmen ortadan kaldırılıyor" ifadelerini kullandı.

Dünya'nın haberine göre, Sakhuja, Türkiye'nin petrol ihracatçısı ülkelere ihracatının toplam ihracatın yüzde 20'sini oluşturduğunu, Ocak-Kasım 2015'te bu ülkelere ihracatın 2014'e göre yüzde 15 azaldığını belirtirkern, Türkiye'ye bu piyasalardan doğrudan yatırım akışının da 2015'de yüzde 20'den fazla azaldığına dikkat çekti.  

Türkiye'nin S&P'nin not verdiği büyük gelişmekte olan ülkeler arasında en zayıf dış profile sahip olan ülkelerden biri olduğunu ve Türkiye'nin yatırımcı güveni, global likiditede kaymalara karşı oldukça hassas olduğunu belirten Sakhuja, "Türkiye için gördüğümüz risklerden biri, dış borcun çevrilememesi, bunun ülke için ani bir durmaya ve büyüme şokuna yol açması" dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu