S&P, Türkiye'nin Notunu Düşürdü



Standard&Poors (S&P), Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürdü, görünümü ise negatif olarak belirledi. Dolar/TL, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ardından 3.0965'e kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü.

Hazine Müsteşarlığı ile 2012 yılından bu yana bir anlaşması olmamasına karşın Türkiye'nin kredi notunu 'talep edilmemiş' reyting şeklinde değerlendirmeye devam eden S&P, anlaşması olan diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşunun aksine Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyordu.

Gerekçe...

S&P tarafından yayımlanan değerlendirmede darbe girişimi sonrasında bir dönem belirsizliğin yüksek seyretmesinin beklendiği ve bu nedenle dış finansman ihtiyacı olan ekonomiye sermaye girişinin kısıtlanabileceği ifade edildi.

Değerlendirmede not görünümünün negatife çevrilmesine gerekçe olarak Türkiye'nin siyasi görünümünün daha parçalı hale gelmesi gösterildi.

Değerlendirmede Türkiye'nin dış borçlarını çevirme kabiliyeti üzerindeki risklerin de arttığı belirtildi.

"Diğerleri için not baskısını artıracak"

S&P kararının piyasaya bundan sonraki olası etkilerini değerlendiren Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Türkiye’nin S&P ile resmi anlaşmasının olmaması gelişmenin önemini azaltsa da başta Moody’s olmak üzere diğer kredi derecelendirme kuruluşları üzerindeki not baskısını arttıracağını söyledi.

S& P sonrası Moody’s’in de benzer hamle gerçekleştirebileceği beklentisinin dolar/TL paritesinin yeni rekor seviyeye yükselmesinde etkili olduğunu kaydeden Gözgör, “Teknik görüntüde 3,0250 destek seviyesinin üzerinde kalınması psikolojik seviye olarak adlandırabileceğimiz 3,10 bölgesine doğru yükselişleri destekleyebilir. Ancak, bakanlar kurulu sonrası alınacak kararlar ve mesajlar TL’nin dengelenmesinde etkili olacaktır” dedi.

Hükümetten ilk tepki

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli karara ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "S&P nin yangından mal kaçırır gibi Türkiye'nin notunu indirmesi hiçbir mantığa uymayan karardır! TR'ye yapılan darbe girişiminin ardından hızlı ve zamanında alınan kararlarla etkileyemedikleri ekonomiyi bu şekilde etkilemeye çalışıyorlar. Küresel oyun Türkiye'ye tuzak kuruyor dediğimizde komplo teorisi diyenler gelişmeleri artık MİLLİ duygularla incelesin.Türkiye Cumhuriyeti devleti'nin tüm kurumları iş başında iken verilen not indirim kararı bu kararı verenler için KARA BİR LEKEDİR!" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Twitter üzerinde tepki vererek, "S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu BB’ye düşürme konusundaki aceleci tavrı anlaşılabilir değil. Kredi notu tespit edilirken makro ekonomik değerlerin de mutlaka dikkate alması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

TİM:  İndirim de, zamanlama da doğru değil

S&P'nin not indirimine tepki gösteren TİM, "Kazanan demokrasi ve istikrar iken, not indirimi karşı tarafı ödüllendirmek anlamına geliyor. İndirimi de, zamanlamasını da doğru bulmuyoruz" açıklamasını yaptı.