Spielberg, ‘Ground Zero’nun Yeniden İnşasını Belgeleyecek



 
Geçtiğimiz hafta Architectural Record’un internet sayfasında yer alan habere göre, ünlü yönetmen Steven Spielberg, ‘Ground Zero’ olarak adlandırılan New York'taki yıkılan İkiz Kulelerin (Twin Towers) bulunduğu arazinin şantiyesine odaklanan ‘Rebuilding’ (Yeniden İnşa) adlı belgeselin yapımcılığını üstlendi.

(Fotoğraf: Joe Woolhead)

C.J. Hughes imzalı haberde, eski Dünya Ticaret Merkezi’nin (World Trade Center) yer aldığı arazide sürdürülen inşaat çalışmalarına ilişkin, televizyonda yayımlanmak üzere 6 bölümlük bir belgesel çekileceği ve filmin yapımcılığını da Steven Spielberg’ün üstlendiği belirtiliyor. 

Aynı zamanda anlatıcı görevini de üstlenen Brooklynli mimar Danny Forster ve filmin yönetmeni Jonathan Hock tarafından kurgulanan yapım, proje alanındaki mimarlık ve mühendisliğe ilişkin ayrıntılara geniş ölçüde yer verecek.

Bölümlerinden biri tamamen, yıkılan kulelerin yerine yapılacak yeni Dünya Ticaret Merkezi’nin ana binasını oluşturan, David Childs (Skidmore, Owings & Merrill) tasarımı, 541 metrelik ‘One World Trade Center’ kulesine ayrılacak. New York Liman İdaresi’nin geliştirdiği ve 65 bin metrekarelik bir alana yayılan yeni Dünya Ticaret Merkezi projesi kapsamında, Childs’ın kulesi dışında üç kule daha inşa edilecek.

Diğer bölümlerde ise ayrı ayrı Santiago Calatrava’nın geliştirdiği transit merkezine ve Michael Arad’ın bölge için tasarladığı anıta yer verilecek. 

Yapımda yer yer, yeni binaların inşaatında çalışan, hatta bir kısmı, eski Dünya Ticaret Merkezi 1993 yılında bombalandıktan sonra binanın yeniden inşasına katkıda bulunan işçilerin hikayelerini de izleyeceğiz. 

Haberde aktarıldığına göre, bu belgeselde kulelerin meşhur yıkılış anı görüntülerine rastlanmayacağını öğreniyoruz. Yönetmen Forster, tasarım ve finansmana ilişkin tartışmalardan kaynaklanan erteleme sürecini de filme dahil etmediklerini söylüyor.

Belgeselin gösterileceği Science Channel’da, üç yıldır ‘Build It Bigger’ (Daha Büyüğünü İnşa Et) adlı mimarlık programını sunan Forster, anıların zamanla solacağını, bu belgeselin ise geleceğe bakan bir yapım olduğunu vurguluyor.

Ödüllü yönetmen Steven Spielberg’ün projeye dahil olması ise geçtiğimiz Şubat ayının başına denk geliyor. Forster’ın öngördüğü üzere Spielberg ile birliktelikleri, One World Trade Center’ın 20’inci katına kadar sürecek.
‘Ulusal 9/11 Anıtı’ (National 9/11 Memorial) adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Joe Daniels’a göre, Ground Zero’da çekilecek ilk film olan ‘Rebuilding’ (Yeniden İnşa), inşaatı koordine etmekle görevli kişilere sempati duyulmasını sağlayabilir. Daniels, dünyanın en yüksek binalarından birini inşası, iki caddenin restorasyonu ve mevcut banliyö hattını kesintiye uğratmadan yeni bir tren istasyonu yapmanın yaratacağı güçlükleri öğrendikten sonra izleyicilerin, bunun gerçekten ne kadar zor bir proje olduğunu daha iyi anlayacaklarını savunuyor.

Şubat ayı ortasında Aşağı Manhattan’da (Lower Manhattan) çekimlerine başlanan belgeselin, 11 Eylül saldırısının 10’uncu yıldönümüne denk gelen 2011 sonbaharında Science Channel’da gösterime girmesi planlanıyor.



Haber, archrecord.construction.com'dan derlenmiştir.