Staddan Konuta İki Devreli Bir Oyun



Bir zamanlar Arsenal Futbol Klübü’ne ev sahipliği yapan Highbury Square, futbol stadyumunun konuta dönüşümüne ilk örneği teşkil ediyor. İngiliz mimarlar Bob Allies ve Graham Morrison’ın mimarlık şirketi ‘Allies and Morrison’un tasarımını üstlendiği projede, orijinal stadyum korunurken, çağdaş bir Londra meydanı yaratılıyor.

worldarchitecturenews.com'da yayımlanan habere göre, Doğu ve Batı Tribünleri’nin (East and West Stands) dönüştürülmesi projenin ana eksenini oluşturuyor. CW Ferrier & Major William Binnie tarafından tasarlanan Art Deco tarzı Doğru Tribünü, 1936 yılında inşa edilmişti. Tasarımı yine CW Ferrier'e ait Batı Tribünü ise daha faydacı bir tasarım güdüsüyle yapıldı.

Doğu Tribünü II. Dereceden Tescilli iken, batı yönündeki eşi listede yer almıyor. Ancak benzerlikleri sayesinde her ikisinin de korunmasında karar kılınıyor. Böylelikle yeni yapılacak binalar ile mevcut yapıların, dengeli bir kompozisyon içinde, geniş bir merkezi bahçeye dönüşecek olan eski futbol sahasını çevrelemesi amaçlanıyor.


Tribünlerin oluşturduğu dört metrelik yapısal grid, plan gridinde de kullanılarak, eski sahaya bakan ve çift kat yüksekliğinde geniş mekânlar içeren daire planları sunuyor.

Christopher Bradley-Hole ile birlikte tasarlanan düz çizgisel bahçe alanı, yeşil ve su öğelerinden oluşan karmaşık bir gridle soyutlanıyor. Yapay spor pisti gridi üzerine ekilen yabani çim ve çalı çitleri, cam kaplı, aydınlatışmış su duvarları ile son buluyor. Bahçenin içinden ayrıca yeni bir yürüyüş yolu yaratılmış. Geniş giriş kapılarından geçilerek ulaşılan kuzey ve güney blokları ise altı bahçe avlusuna sahip.