Stadlar Garantide



Siyaset arenasında seçim yarışı kızıştı. Adaylar 30 Mart sabahı koltuğa oturmak için var gücüyle çalışıyor, projeler üretip seçim meydanlarında ve medyada seçmenlerine sunuyor... Bunlar içinde altyapıya dönük olanlar da var sosyal nitelikliler de... Ayağı yere basan, mantıklı ve özenle hazırlanmış olanları da var, uçuk olanları da... Tümünün ortak özelliği, o kentte yaşayan insanların daha mutlu olmasını sağlama amacına dayanması...

Peki ya spor?..

Projelerini sorduk

Kitleleri peşinden sürükleyen, sağlıklı yaşamın önemli koşullarından biri olan sporla ilgili projeler neler? Yeni başkanlar veya kentten bir kez daha güvenoyu isteyenler sporla ilgili olarak neler yapacak? Yeni Asır olarak bu sorunun yanıtını aradık. 29 Mart seçimlerinde kıyasıya yarışacak İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını bir araya getirdiğimiz toplantıda, sporu da unutmadık.

Adaylardan Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü spor politikasını yorumlamalarını, ayrıca kendi vaatlerini istedik. Onlardan İzmirlinin özlemle beklediği projelere ilişkin sözler aldık. İzmir'in futbolda Süper Lig'e 5 sezondur temsilci gönderememesini nasıl yorumladıklarını sorduk. İşte başkan adayları ve işte onların spora bakışı:

Başkanlar ne dedi?

Alt yapıya önem

Aziz Kocaoğlu (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Adayı): Belediyelerin profesyonel takımlara direkt olarak maddi yardım yapmasına karşıyım. Buna yasal olarak da engel var. O nedenle belediyespor takımlarının profesyonel liglerde oynamasını da doğru bulmuyorum. Biz altyapı projeleri üzerinde durmalıyız. Başarıyı teşvik için profesyonel kulüplerimize de bugüne kadar belirli kriterler çerçevesinde yardım yaptık. Ama önemli olan kulüplerin sporcu portföyünü geliştirecek altyapı projeleri üretmek. İzmir'i spor kenti yapma yönünde gerekli adımları atıyoruz.

İki stat sözü

Karşıyaka'da yapılacak yeni stadyumun projesi programa alındı. Ayrıca kentin güney bölümüne, çevre yoluna yakın, ulaşım sorunu olmayan bir alana ikinci bir stat projemiz var. Bu iki yapı, hem kulüplerimize daha modern statlarda oynama şansı yaratacak hem de Alsancak Stadı'nın limana dönük olarak değerlendirilip kulüplere kalıcı gelir sağlama fırsatı verecek. Ayrıca 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine talip olan Türkiye, eğer bu organizasyonu alırsa, İzmir de göğsünü gere gere ev sahipliği yapabilecek.

Özlemi bitiririz

Taha Aksoy (Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve İzmir Milletvekili): İzmir organizasyonlar şehri. Biz bunu 2005 Üniversite Oyunları'nda gösterdik. Ancak İzmir'de modern stadyum yok. Önce bu sorunu aşmalıyız. Yeni projeler ve mevcut spor tesislerinin modernizasyonunu sağlamak için gereken adımlarını biz atarız. Kentin Süper Lig temsilcisi olmamasından kaynaklanan sıkıntıya gelince... Sorun maddi problemlerden kaynaklanıyor. Belediyenin direkt olarak kulüplere ekonomik destek olmasına yasal engel olabilir. Ama belediye kentin dinamiklerini harekete geçirmelidir. Biz bu işin önderi oluruz. Kentin dinamikleri harekete geçer ve İzmir'in Süper Lig özlemi biter. Spora ilgimizi bilenler, desteğimizin de ne ölçüde olacağını kolayca kestirebilirler.

Kalkındıracağız

Musavat Dervişoğlu (Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Büyükşehir Başkan Adayı): İzmir 5 sezondur Süper Lig'de temsil edilemiyor. Bu çok acı bir durum. Öncelikle İzmir kulüplerinin yapılandırılması ve hak ettikleri yere gelmelerinin sağlanması gerek. Karşıyaka'nın, Göztepe'nin Arsenal'den ne farkı var. Alt yapıya yatırım yapmak, yeni stadyumlar inşa etmek çok güzel. Ama içinde oynayacak takım bulamadıktan sonra stat yapmanın ne anlamı var. Biz öncelikle kulüplerin kalkınması için gerekeni yapacağız. Tabii ki stat da yaparız.

Kalıcı gelir yaratacağız

Haluk Güntay (Demokrat Parti İzmir Büyükşehir Başkan Adayı): Ben sporcu kökenliyim. Zonguldak'ta atletizm yaptım. Çeşmespor'da başkanlık, Bucaspor'da yöneticilik yaptığım dönemler de oldu. Sporcuların, yöneticilerin yaşadığı sıkıntıları iyi bilirim. Biz öncelikle kulüplere kalıcı gelir kaynakları yaratacak projeler üzerinde duracağız. Kişilerin sırtında kulüpler bir yere kadar gidebiliyor. Örneğin KSK'nin, Karşıyaka Stadı'nın olduğu yerde uygulamak istediği harika bir proje vardı, engellendi. Biz kazanırsak, onun gibi projeleri destekleyeceğiz.

Süper Lig'e 3 takım

Şerafettin Kılıç (Saadet Partisi İzmir Büyükşehir Başkan Adayı): Eğer biz kazanırsak, Karşıyaka, Altay ve Göztepe kendini Süper Lig'de bilsin. İzmir bu sıncıdan kurtulacak. Bizim geçmişteki uygulamalarımıza bakıldığında bunun hayalci bir yaklaşım olmadığı ortaya çıkar. Stat projeleri zaten hayata geçirilir. Öncelikle kulüplerimizi yüceltip, onların taraftarlarını mutlu etmemiz gerek.

Tüm dallara destek

Gülgün Beşerler (Anavatan Partisi Büyükşehir Belediye Başkan adayı): Göreve geldiğimiz takdirde İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm olanaklarıyla spora destek verecek. Çünkü spor, sağlıklı bir neslin yetişmesi için  önemli bir faktör."