Standartları Belirle, Küresel Güç Ol

Hulusi Şentürk, standardı belirleyen ülkenin kendi sanayisini koruduğunu söyledi

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Torbalı Ticaret Odası (TTO) arasında gerçekleştirilen 'muayene, deney ve kalibrasyon' hizmetlerine yönelik işbirliği protokolünün imza töreninde 'Küresel Ekonomik Sistemde Standardizasyon ve Belgelendirmenin Stratejik Önemi' konulu bir konuşma yapan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, ülkelerin standartları haksız rekabetin bir aracı olarak kullandığını belirtti. Standardın olmadığı bir dünyada yaşamanın mümkün olmadığına dikkati çeken Hulusi Şentürk, şunları söyledi:

''Ülkeler standart savaşı veriyor. Kim standardı belirlerse kendi ülkesinin sanayisine öncelik tanımış oluyor. Çünkü herkes kendi sanayicisine göre standardı belirliyor. Türkiye'nin standartlar savaşında kazanması kaçınılmaz. Türkiye eğer küresel güç olacaksa, sanayicisi küresel pazarlarda olmasını istiyorsa standartları belirleyen ülkeler arasında olması gerekiyor. Başkalarının belirlediği standartlara göre üretim yaptığımız sürece rakiplerimiz sürekli bizden önce olacaklar. Çünkü kuralı onlar belirliyor''.

Standartlara uygun olmayan ürünlerin küresel pazarda olmasının mümkün olmadığını kaydeden Şentürk, bir ürünün her parçasının başka ülkede üretildiğine işaret ederek, ''Böylesine ağ ekonomisinin hakim olduğu bir dünyada yer almak için standartlara uygun üretim yapmak kaçınılmaz'' dedi.
    
''Standartlar haksız rekabetin aracı''
    
Şentürk, standartların haksız rekabetin en önemli argümanlarından biri olarak işlev gördüğünü söyledi. Bir malın kendi ülkesine girmesini istemeyen ülkenin sadece kendisinde olan bir standardın varlığını şart koştuğunu belirten Şentürk, ''Çok serbest bir ekonomik sistem uyguladığını iddia eden AB'ye mal satabilmeniz için CE işareti almanız gerekiyor. CE işareti, AB'nin yayımladığı direktiflere göre veriliyor. CE işaretini AB'nin onayladığı kuruluşlardan almanız gerekiyor. Dolayısıyla siz AB'ye mal satabilmeniz için onun standardına göre üretmek ve onun belirlediği kuruluşlardan test yapıp belge almak zorundasınız. Aslında bunlar doğrudan doğruya ticareti engel olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla standartlar haksız rekabet aracı olarak önemli bir misyon üstlenmektedir'' diye konuştu.
     
Şentürk, ticarette oyunun kurallarının standartlarla belirlediğini, standardı belirleyen ülkelerin sürekli değişikliğe giderek kuralları kendi lehine çevirmeye çalıştığını vurguladı. Firmaların sürekli değişen kurallara hazır olması gerektiğini belirten Şentürk, ''Sizin üretim teknolojileriniz bu değişken standartlara uygun değilse geçmiş olsun. O üretim sektöründe sizin artık o ürünü üretmeniz mümkün değildir. Ya ciddi paralar harcayarak teknolojiyi değiştirmeniz ya da pazardan çekilmeniz gerekiyor. Ne yazık ki bu kıyasıya ve korkunç bir şekilde uygulanan bir sistemdir. Özellikle gelişmiş ülkeler standartları kendileri belirleyebilmek için yoğun bir çaba içindedirler'' dedi.