Star Mall Çin'de 10 Alışveriş Merkezi Açacak



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin'in Turkmall ile Çin'de ortak kurduğu Star Mall Group'un, 2 milyar dolarlık yatırımla 10 adet alışveriş merkezi yapmayı planladığı bildirildi.

DEİK'ten yapılan yazılı açıklamada, bu yıl 2, gelecek yıl da 2 ayrı alışveriş merkezi yatırımına başlanmasının planlandığı, Star Mall'ın Çin'deki ilk gayrimenkul yatırımı olan Shenyang Plaza için 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildiği ve bunun 2011 yılının mayıs ayında açılmasının beklendiği kaydedildi.

Şirketin diğer yatırımları için Çin'in büyük kent merkezlerinin yanı sıra alım gücü yüksek kitlelerin bulunduğu daha küçük kentlerin de hedeflendiği belirtilen açıklamada, Star Mall'ın, Çin'in Sanayi ve Ticaret Bankası ile finansal destek konusunda anlaşma imzaladığı, ülkenin hangi bölgesinde olursa olsun şirketin 10 yıl içinde planladığı yatırımların bu banka tarafından finanse edileceği ifade edildi.

Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay, Türk girişimcilerin Çin pazarlarına girişinde ve Çin'de hizmet sektörüne yatırımda sıkıntı yaşadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Hüsnü Bey'in yatırımı, bu nedenle stratejik olacak. Pek çok markamız, Çin'de bu sayede 'flagship store' (öncü mağaza) açabilecekler. Çinliler ilk defa bu kadar büyük bir yatırım tutarının bir Türk şirketiyle beraber telaffuz edildiğini duyuyor. Bu yatırım, Çinliler'in bize bakış açısını değiştirir. Bizi yatırımcı olarak görmeye başladılar mı çok avantaj elde ederiz. Hüsnü Bey'in bu yatırımları, bölgeye en az yarım milyar dolarlık Türk perakende yatırımı çekecektir."

Star Mall Group Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Ulusoy da yatırımların 10 yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.