Steelife'nin 'Ekolojik Ev'i Görücüye Çıktı



'Ekolojik Ev' projesinin detayları hakkında açıklamalarda bulunan Steelife Genel Müdürü mimar Bülent Aydın, düşük enerji tüketimi ve dolayısıyla düşük karbon salımı olan bir bina üretimi gerçekleştirmek hedefiyle yola çıktıklarını ve Steelife Ekolojik Ev’in bu konuda İstanbul için bir prototip oluşturduğunu söyledi. Aydın, Ekolojik Ev’in düşük enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklardan sağlayacak şekilde pasif ev kriterlerine uygun olarak tasarlandığını, kendi kendine yetebilen bir yapı olduğunu belirtti.

Projenin enerji verimlilik hesaplarının İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Yılmaz tarafından yapıldığını kaydeden Aydın, proje koordinatörlüğünü de İTÜ Mimarlık Fakültesi ve Technobee Academy Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Dikbaş’ın yürüttüğünü söyledi.

Güneş enerjisinden maksimum seviyede yararlanılan ve geri dönüşümlü malzemeden üretilen Ekolojik Ev’de karbon salımının minimum seviyede olduğunu belirten Bülent Aydın, binanın elektrik enerjisi ihtiyacının çatıya yerleştirilen 27 adet fotovoltaik panelle karşılandığını ifade etti. Tasarım aşamasında panel sisteminin binanın ihtiyacı olan yıllık 3 bin 400 kWh elektrik enerjisi üretmek üzere planlandığını dile getiren Bülent Aydın, binanın işletmeye alındığı son bir yıl içinde toplam elektrik üretiminin 3 bin 800 kWh olarak hedeflenenin üzerinde gerçekleştiğini aktardı. 4 adet kullanılan termal panelle de hem sıcak su üretimi yapılıp hem de yerden ısıtmaya destek sağlandığını belirten Bülent Aydın, hava kaynaklı ısı pompası ile de ısıtma ve soğutmanın gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yağmur suyu depolama sistemine sahip

Geri kazanım cihazı ile ortama sürekli taze havanın da sağlandığını ifade eden Aydın, evde yağmur suyu depolama sisteminin de olduğunu kaydetti. Gri su arıtma sistemi sayesinde lavabolardan toplanan gri suyun arıtıldığını ve bahçe sulamada kullanıldığını dile getiren Aydın, böylece yüzde 70’e varan su tasarrufu sağlandığını söyledi. Aydın, merkezi toz emme sistemi olan Ekolojik Ev’de tüm aydınlatmalarda minimum enerji tüketimi sağlayan LED aydınlatma armatürlerinin kullanıldığını ifade ederek, evdeki lavabo ve duştaki armatürlerin de tasarruflu armatürler olduğunu sözlerine ekledi.

BülentBülent AydınEkolojik Ev hafif çelik yapı sistemi ile inşa edildi

Ekolojik Ev’i inşa ederken kullandıkları hafif çelik yapı sisteminin öncelikle bir sanayi ürünü olması ve dolayısıyla kontrol edilebilir, hesaplanabilir, teknolojik altyapısı ile ekolojik bir ev için ideal bir başlangıç noktası olduğunu belirten Bülent Aydın, hafif çelik yapı sisteminin yüksek ses ve ısı izolasyonlarına sahip olduğunu kaydetti. Aydın,  “Geri dönüşümlü malzemeden üretilen ve ekolojik olması ile öne çıkan hafif çelik yapı sistemi, sahip olduğu izolasyon değerleri ile klasik yapı sistemlerine göre çok daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor” şeklinde konuştu.